På väg mot ökad trygghet

I går kväll fick Gråboborna genom en trygghetsvandring chansen att tycka till om hur stadsdelen bör förbättras ur trygghetssynpunkt. Och det handlar inte bara om tomt tyckande som inte leder någon vart. Många av förslagen kan komma att genomföras redan före midsommar.

Gråbogranskning. Ulf Holst från polisen, Ewy Tidblom, ordförande i Hyresgästföreningen på Gotland, Susanne Edström, stadsträdgårdsmästare och Staffan Thurgren, tillträdande VD för Gotlandshem var några av dem som följde med på trygghetsvandringen.foto: Henrik radhe

Gråbogranskning. Ulf Holst från polisen, Ewy Tidblom, ordförande i Hyresgästföreningen på Gotland, Susanne Edström, stadsträdgårdsmästare och Staffan Thurgren, tillträdande VD för Gotlandshem var några av dem som följde med på trygghetsvandringen.foto: Henrik radhe

Foto: Henrik Radhe

Gotland2009-06-02 04:00
Ett tjugotal personer slöt upp vid fritidsgården Puma för att få vara med om stadens första trygghetsvandring. Förutom Gråbobor var ett par poliser och representanter från kommunen, Gotlandshem och Hyresgästföreningen närvarande för att ta del av deras synpunkter.
Trygghetsvandringen arrangeras av kommunen inom ramen för projektet "Tryggare Gotland". Jan Landström, brottsförebyggande samordnare i Nacka kommun, är den som presenterar konceptet. Det handlar om en vandring i grupp genom bostadsområdet där både boende och myndighetspersoner går igenom miljön och kommer med synpunkter på vad som borde förändras.

Viktigt bli sedd
Tanken är att genom förbättringar i den fysiska miljön öka tryggheten och minska vardagsbrottsligheten, såsom skadegörelse, klotter och snatteri. Det är viktigt att ha öppna miljöer där människor kan bli sedda, och att sköta om bostadsområdet.
Om ett område börjar bli nedgånget kan det lätt bli en ond cirkel där människor tar mindre och mindre ansvar för sin omgivning, säger Jan Landström.
- Destruktiva områden tenderar att skapa mer destruktivitet. Om det finns lite klotter på en byggnad så signalerar det att det är okej att klottra.
Att skapa trygghet handlar mycket om den fysiska miljön, menar Jan Landström. Tomma byggnader, stora kala väggar utan fönster och dåligt upplysta gångvägar är dåliga faktorer för att skapa en trygg miljö.

Prioriterat
Innan det är dags att ge sig ut på trygghetsvandringen berättar Håkan Jonsson från Folkhälsoenheten på Gotlands kommun att kvällens förslag till åtgärder kommer att behandlas mycket snabbt.
- Vissa åtgärder kan vara genomförda redan före midsommar. Om det rör sig om lite större förslag så kan det bli till hösten.
Väl ute på vandringen genom Gråbo är det flera platser som får tummen ner av gruppen.
Den nedlagda vårdcentralens byggnader står till exempel tomma. Det inbjuder till klotter och skadegörelse. Och gångvägen mellan skolan och äldreboendet är det dåligt upplyst.
Däremot får den nya idrottsplatsen ett gott betyg av gruppen.
- Den har gjort mycket positivt för området som helhet. Ungdomarna har något att göra och ett ställe att mötas på kvällarna, säger Susanne Edström, stadsträdgårdsmästare.
Förslagen till åtgärder kommer att börja behandlas omgående av kommunen. Inom bara några veckor kommer de första åtgärderna att genomföras.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!