Padel på kvällstid stoppas – ”Man känner sig rättslös”

Klagostormen mot öns padelbanor ser inte ut att ha bedarrat. Nu riskerar verksamheterna att få minska på öppettiderna den här sommaren.

Staffan Calais som driver banorna i Gnisvärd tror inte att sista ordet är sagt i frågan om de krav som regionen ställt på bland annat öppettiderna. Han tänker överklaga till länsstyrelsen.

Staffan Calais som driver banorna i Gnisvärd tror inte att sista ordet är sagt i frågan om de krav som regionen ställt på bland annat öppettiderna. Han tänker överklaga till länsstyrelsen.

Foto: Privat

gotland2022-01-27 07:02

Padelbanorna i Gnisvärd fick nyligen ett föreläggande från regionens miljö- och hälsoenhet, som innebär reducerade öppettider på banorna. Detta på grund av de olägenheter som grannar till fastigheten har anmält. 

– Detta påverkar oss jättemycket ekonomiskt. Framför allt att vi måste stänga vid 18. På sommaren vill folk spela på kvällar, säger Staffan Calais som äger banorna i Gnisvärd. 

I somras vittnade grannar till olika padelbanor på ön om störningar, inte bara från smällande bollar och racketar – även från utövarna i form av höga stön och känsloyttringar som svordomar och diverse könsord.

Det är långt från den enda utomhusbanan som fått klagomål från allmänheten. Regionen har totalt tre ärenden på sitt bord, utöver Gnisvärd så är det Ljugarn och banan vid rackethallen i Visby. Och i Ardre, där Ljugarn IF har två padelbanor, kom grannar in med klagomål redan sommaren 2020. Det ledde till att miljö- och hälsoenheten inför sommaren 2021 gav föreläggande om att komma in med en åtgärdsplan. Bland annat tidsbegränsning i öppettider, från 7-22 till 8-19.  

Ingemar Lundqvist (M), vice ordförande i miljö- och byggnämnden, säger att liknande regler som i Ardre och Gnisvärd kan komma att gälla för fler padelbanor.

– Det förutsätter att vi fått in anmälningar och startat en tillsyn, vilket alltså pågår för två banor. Sedan är det en bedömning som görs i varje ärende. Varje bana ser olika ut och platsen där den ligger spelar stor roll för sånt som bullernivåer och annat, säger han.

Staffan Calais är mycket kritisk till sättet som ärendena hanteras, och beslutet kommer att överklagas till länsstyrelsen innan tiden för det löper ut 4 februari.

– Vi har fått ett bygglov beviljat från en avdelning, sen kan man få ett sånt här föreläggande av en annan avdelning. Jag tycker att det är att frånta sig ansvaret. Och själv känner man sig rättslös.

De boende i närheten som skickat in klagomålen har angett att begränsade öppettider skulle ge en mycket liten minskning av det som uppfattas störande.

– De vill att vi flyttar banorna hundra meter bort. Men det skulle kosta alldeles för mycket. Vi planerar att bygga bullerplank men vill veta först att de kommer att räcka till för det som regionen kräver, säger Staffan Calais.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!