"Pandemin drabbade ön när ekonomin var som svagast"

70 gotländska småföretag flaggar för konkurs inom ett år om inte resedirektiven mildras. Det framgår av Region Gotlands nya lägesrapport om pandemins påverkan på näringslivet.

70 gotländska företag uppger i en enkät av Region Gotland att de inom tolv månader förväntar sig att gå i konkurs, om reserekommendationerna ligger kvar.

70 gotländska företag uppger i en enkät av Region Gotland att de inom tolv månader förväntar sig att gå i konkurs, om reserekommendationerna ligger kvar.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Gotland2020-05-30 11:07

Coronaviruset har ritat om kartan för världens företag. Vissa har fått ställa in, andra lägga ned. I en ny lägesrapport från Region Gotland fokuseras man på hur pandemin slagit mot öns småföretag.

Sammanställning har gjorts på uppdrag av länsstyrelsen, som efterfrågat en "fördjupad analys" över konsekvenserna av covid-19-krisen för näringslivet.

Bilden som målas upp är minst sagt dyster:

"Pandemin slår hårt mot hela samhället och drabbade Gotland när den säsongsberoende ekonomin var i sin allra svagaste fas. Effekterna blir extremt tydliga då många småföretagare precis skulle lämna en period av låga intäkter och förbereda sina företag för den viktiga vår- och sommarsäsongen", går att läsa i rapporten som är undertecknad av regiondirektör Peter Lindvall.

"Redan vid den första restriktionen i mitten av mars, som innebar förbud mot möten med fler än femhundra personer, kunde många företag förutspå att deras inkomster helt eller delvis skulle utebli."

Sammanställningen är baserad på statistik från myndigheter och kreditupplysningsföretaget UC samt enkätfrågor med 256 gotländska företagare. I enkäten uppger 70 företag att de inom tolv månader förväntar sig att gå i konkurs om reserekommendationerna ligger kvar.

"Resultatet av enkäten visar att behovet av säsongsanställda hos dessa små företag inom besöksnäringen i stor utsträckning har påverkats negativt av coronapandemin. Majoriteten av företagen uppger att om råd och regler kvarstår så kommer de att ha inga, eller ett kraftigt minskat antal, säsongsanställda", skriver regionen i rapporten, och understryker just:

"Glädjande är dock att denna påverkan kan reduceras kraftigt om råd och regler rörande coronapandemin upphör från och med 1 juli 2020."

Av lägesrapporten framgår även att 317 gotländska företag den 27 maj hade beviljats statligt stöd för att korttidspermittera personal. 385 företag har ansökt.

Sammanlagt 1 567 anställda har korttidspermitterats på Gotland enligt lägesrapporten. Det statliga stödet för det beräknas till cirka 51 miljoner kronor.

Lägesrapporten bör i vissa avseenden dock tas med en nypa salt. Regionen poängterar att bland annat eftersläpning i offentlig statistik har "påverkat möjligheten att ge en absolut bild" av hur näringslivet påverkats, samt den förhållandevis korta tidsrymden att sätta samman lägesrapporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!