Pandemin får barn och unga att må dåligt

Pandemin har ökat den psykiska ohälsan hos barn och gjort dem mer utsatta för våld och konflikter i hemmet, det visar årsrapporten från Bris, Barnens rätt i samhället. "Det är oroväckande", säger grundskolechef Jörgen Norström.

Barn har blivit extra utsatta under pandemin. Många hör av sig till Bris om fysiskt och psykiskt våld i hemmet.

Barn har blivit extra utsatta under pandemin. Många hör av sig till Bris om fysiskt och psykiskt våld i hemmet.

Foto: TT

Gotland2021-03-15 07:05

Organisationen Bris har sammanfattat sin verksamhet under pandemiåret 2020. Via telefon, chat och mail har Bris haft fler kontakter än någonsin med barn som har haft behov av att prata. Barnen har bland annat berättat om att distansundervisningen ökat den psykiska ohälsan och om fler konflikter i hemmet. Samtalen om fysiskt och psykiskt våld hemma ökade kraftigt under 2020.

– Det är oroväckande att fler och fler elever mår sämre och sämre. Det är ju ingen bra trend naturligtvis, säger Jörgen Norström.

Han har märkt av pandemin i form av en ökad elevfrånvaro, något som kan bero på att barnen mår dåligt.

– Vi har fler och fler elever som inte är i skolan, som riskerar skolplikten. Om det är coronarelaterat eller inte kan jag inte säga, men över tid är det en ökning. Och vi vet ju att skolan är en oerhört viktig plats för våra elever, den ger struktur och trygghet.

Att många barn verkar må sämre under pandemin har också märkts hos Första linjen, regionens mottagning för barn och ungas psykiska hälsa. Hit kan barn mellan 6 och 17 år gamla vända sig om de mår dåligt eller behöver någon att prata med.

– Speciellt den sista tiden har vi fått många påringningar. Vi har tidigare kunnat erbjuda stöd direkt, nu är det kö, säger Elisabeth Jonsson Höök, verksamhetsledare på Barnsam, som samordnar stöd till barn och unga. Hon fortsätter: 

– Det är många från gymnasiet som hittat dit och de anger i mycket högre grad att de mår dåligt på grund av corona. Det är verkligen förfärligt hur våra barn och ungdomar blir drabbade.

Wisbygymnasiets rektor, Peter Lerman, bekräftar det Första linjen har märkt av. Den senaste månaden verkar ohälsan ha ökat bland eleverna. 

– Det mest påtagliga är att antalet ärenden till elevhälsan har ökat, säger Peter Lerman, rektor på Wisbygymnasiet.

Enligt Elevhälsan är det oro för studieresultaten, oro för att återgå till skolundervisningen liksom oro för det motsatta, fortsatt distansundervisning. Även nedlagda fritidsaktiviteter påverkar elevernas hälsa.

– Det är mycket bekymmersamt. Jag är glad att vi har en plan för att återgå till skolundervisning. Efter påsk ska hela skolan vara tillbaka och mentorerna kommer att jobba mycket med elevernas hälsa. Vi kommer också att ha stödundervisning och lovskolor, säger Peter Lerman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!