Pandemin förvärrar besvärligt ekonomiskt läge

Region Gotlands nämnder går mot ett underskott på 200 miljoner kronor i år. Mer än hälften beror på annat än pandemin.

Minskade skatteintäkter, extra statsbidrag, osäkerhet hur pandemin påverkar ekonomin. Just nu är det mycket svårt att bedöma regionens ekonomi, men nämnderna går mot ett kraftigt minus i år.

Minskade skatteintäkter, extra statsbidrag, osäkerhet hur pandemin påverkar ekonomin. Just nu är det mycket svårt att bedöma regionens ekonomi, men nämnderna går mot ett kraftigt minus i år.

Foto: Rolf Jönsson/arkiv

Gotland2020-05-13 07:03

Nämnderna har lämnat sina ekonomiska rapporter för första kvartalet. Det slutar med minus 36 miljoner kronor. Att göra en prognos för hela 2020 är mycket svårt just nu, men delårsrapporten anger ett underskott för nämnderna på 194 miljoner kronor. Det kan jämföras med fjolårets minus på 42 miljoner kronor.

– Läget är mycket allvarligt, konstaterar regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C).

Av underskottet kan drygt 75 miljoner kronor härledas till coronapandemin. Resten beror på annat. Exempelvis är bara 35 miljoner av hälso- och sjukvårdsnämndens beräknade underskott på 95 miljoner kronor relaterat till pandemin. 

Förutom sjukvården räknar tekniska nämnden (minus 56 miljoner) och socialnämnden (minus 25 miljoner kronor) med stora underskott. Endast barn- och utbildningsnämnden har plus i prognosen, 7,3 miljoner kronor.

Nämndernas totala underskott betecknas som mycket högt och måste åtgärdas. Regionstyrelsen väntas uppmana dem att hantera kostnader för pandemin separat. För den övriga ordinarie verksamheten krävs åtgärder för att hålla beslutade budgetramar. I september ska rapporter om insatser och ekonomisk effekt redovisas.

Regionen budgeterade för ett överskott på 120 miljoner kronor i år. I delårsrapporten har det krympt till 50 miljoner. Eva Nypelius befarar dock att det kan bli minus:

– Sedan prognosen gjordes har SKR lämnat en ny skatteprognos. Enligt den tappar vi 156 miljoner kronor i år. I prognosen räknade vi med 46 miljoner.

För 2020-2022 finns ett sparpaket på 200 miljoner kronor. 60 miljoner kronor ska sparas i år, vilket förklarar en del av det ansträngda läget. Socialnämnden är en av nämnderna som begärt tilläggsanslag. Totalt begärs 69 miljoner kronor extra, varav 26 miljoner kronor redan beviljats.

– Det är så mycket som är osäkert just nu, så jag kan inte säga om vi kommer att bevilja fler tilläggsanslag, säger Eva Nypelius.

Regionstyrelsen överväger att justera budgetmålet med ett överskott på två procent. Minskas det till en procent nästa år får nämnderna möjlighet till återhämtning. En procent innebär ett överskott på cirka 56 miljoner kronor.

– Jag är glad att vi tog en budget med ett mål på två procents överskott i år. Det ger oss en viss marginal, men ingen kan ta höjd för en pandemi, säger Eva Nypelius.

Även om ekonomin är dyster så finns det ljusglimtar. Sjuktalet minskar och kostnaden för hyrpersonal krymper.

Karta: Region Gotland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!