Pandemin når Gotland i höst

- Räkna med en frånvaro på 50 procent när pandemin når sin kulmen.Det säger Eija Suhonen på länsstyrelsen.I dagarna skickar hon ett brev till alla som driver samhällsviktig verksamhet på ön.- Sjukvård, färja och flyg måste kunna hållas igång, säger hon.

Foto: Tillfälliga Fotografer

Gotland2009-06-26 04:00
Det handlar om att skapa beredskap för att klara en period av sex till åtta veckor då stora delar av befolkningen kommer att ligga sjuka i influensa, den så kallade svininfluensan som nyligen klassats som en pandemi, det vill säga en världsomfattande sjukdom.
- Man tror att sjukdomen kommer att öka under hösten och vi planerar utifrån att klara det värsta scenariot, säger Eija Suhonen, som är beredskapshandläggare på länsstyrelsen.
En av hennes uppgifter är att hjälpa företag och organisationer som driver samhällsviktig verksamhet. Informera, stötta och hjälpa dem att planera för att klara sin verksamhet även under pandemin.

Måste prioritera
- Sjukvården är allra viktigast, den har högsta prioritet. Men även färjan och flyget, polisen, förnödenhetstransporter, med flera. Detta är verksamheter som måste kunna hållas igång, säger hon.
De som jobbar inom dessa områden kommer att prioriteras när det blir dags för vaccinering i höst.
- Vaccin finns för alla, men det är tiden som kan bli ett problem. Det är därför vi måste göra prioriteringar, fortsätter Eija Suhonen.

Väl förberett
Brevet som nu i veckan skickas till företag, myndigheter och organisationer var egentligen tänkt som en inbjudan till den pandemiövning som länsstyrelsen planerat sedan snart ett år.
- Övningen skulle ha inletts i september för att sen fortsätta i november. Men nu har verkligheten kommit i fatt oss, nu har vi en pandemi här så i stället för övning blir det information och förberedelse för den verklighet vi vet kommer, säger hon.
Är Gotland väl förberett?
- Ja, det tycker jag. De senaste två åren har vi byggt upp en bra beredskap för pandemier, svarar Eija Suhonen.
Vad är viktigast i det arbetet?
- Det viktigaste är att tänka rätt innan det händer och fånga upp de funktioner vi måste ha igång. Och det gör vi, svarar hon
För allmänheten är det viktigaste att hålla allmänna hygienregler. Och att inte oroa sig för mycket.
Vilken omfattning den pandemiska influensan kommer att få kan man givetvis inte förutsäga exakt.

Kulmen på 2-3 veckor
- Men man talar om en period på sex till åtta veckor då vi ska räkna med att minst 15 procent av de yrkesverksamma är frånvarande. Och med en kulmen på två - tre veckor då 50 procent är borta, säger Eija Suhonen.
Den som insjuknar i den nya influensan får räkna med en sjukdomstid på minst fem dagar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!