Pandemin har tvingat Kneippbyn att tänka om

Fler yngre har fått jobb. Och enligt personalansvariga Ella Wahlgren har det varit ett lyckodrag. ”Lite mer än 70 procent av medarbetarna från förra året kommer tillbaka”, säger hon.

Personalansvariga på Kneippbyn. Från vänster: Emil Thiman, parkchef, Rosie Friberg, husmor och Ella Wahlgren, ersonalchef, Fredrik Jonsson, kökschef, Jessica Ahlberg, restaurangchef.

Personalansvariga på Kneippbyn. Från vänster: Emil Thiman, parkchef, Rosie Friberg, husmor och Ella Wahlgren, ersonalchef, Fredrik Jonsson, kökschef, Jessica Ahlberg, restaurangchef.

Foto: Erik Daun

Gotland2022-03-31 07:02

Trots att inte nöjesparken Kneippbyn öppnar förrän om flera månader så arbetas det flitigare nu, än på kanske många år. I dagarna intervjuas nämligen jobbsökande på löpande band för att bemanna en av öns största arbetsgivare för unga, med över 200 tjänster varje sommar.

– Efter förra sommaren, som blev otrolig, undrade vi om någon ens skulle vilja komma tillbaka och jobba hos oss. Det var så mycket att göra, det var korta introduktioner och medarbetarna fick hoppa in lite här och var. Oron verkade dock bara gälla oss i ledningen, för vi har haft otrolig tur att få tillbaka jättemånga duktiga unga till i sommar igen, vilket känns fantastiskt, säger Ella Wahlgren, personalansvarig.

undefined
Ella Wahlgren är personalchef på Kneippbyn och har fått leta efter yngre förmågor till bemanning.

De senaste två åren har Kneippbyn drabbats hårt av pandemirestriktionerna. Sommaren 2020 begränsades antalet besökare på familjeresorten så till den grad att nästan hälften av de sommaranställda sades upp. Sommaren därpå, 2021, var det fortsatt oklart pandemiläge och Ella Wahlgren såg att den bas av sommarjobbare som funnits hade sökt sig till jobb utanför branschen.

– Hela besöksnäringen har liksom tappat en eller två årskullar som sökt andra jobb under pandemin. När vi sökte medarbetare inför sommaren 2021 upptäckte vi att de jobbade med andra yrken nu. Sen har vi också tappat dem som jobbat säsong och som brukar komma tillbaka på sommaren, de var borta liksom.

Var personalen som nu lämnat besöksnäringen tagit vägen har Ella Wahlgren en tydlig bild av.

– Många som hade möjligheten insåg att man kanske inte behövde jobba kvällar för resten av sitt liv. Sen är det många som såg möjligheterna med pausen från besöksnäringen att utbilda sig inom något annat yrke. Det är ett tapp som vi kommer få jobba med i många år framöver.

undefined
Kneippbyn är Gotlands största arbetsgivare för sommarjobbande ungdomar.

Lösningen på medarbetarbekymret för Kneippbyn blev att anställa yngre personer än tidigare, från 14 år och uppåt. De senaste åren har man haft en gräns vid 16.

– Det fungerade otroligt bra och för att de inte skulle jobba för långa pass så anställde vi ännu fler. 253 fanns på lönelistan förra sommaren, fler än någonsin.

I år fortsätter man på spåret att ta in unga, samtidigt som 14-åringarna nu blivit 15-åringar och kan ta mer ansvar.

– Lite mer än 70 procent av medarbetarna från förra året väljer att komma tillbaka i år. Det känns fantastiskt roligt.

undefined
Gänget som rekryterar medarbetare till Kneippbyn jobbar hårt just nu.

Kneippbyn är såklart inte bara sommar- och vattenland. Totalt finns också över 700 bäddar och 200 campingplatser. Ella Wahlgren, vittnar precis många andra, om att beläggningen redan ser god ut för sommaren.

– Det ser redan väldigt bra ut. Vi hoppas och tror att det här kan bli en fantastisk sommar. Det känns lite ovant efter de två senaste somrarnas ovisshet.

Flera evenemang är bokade: Rally Gotland, Absolut Gotland och Lelleträffen för att nämna några. Vidare är det sedan tidigare klart att Magnus Uggla, Miss Li och Petter spelar på stora scenen.

– Det är en klassisk scen på Gotland som inte används på många år nu. Det ska bli härligt att kunna erbjuda en riktigt fin sommarkväll med de här artisterna, säger Ella Wahlgren.

undefined
Personalansvariga på Kneippbyn. Från vänster: Emil Thiman, parkchef, Rosie Friberg, husmor och Ella Wahlgren, ersonalchef, Fredrik Jonsson, kökschef, Jessica Ahlberg, restaurangchef.

Även om mycket är sig likt på familjeresorten kan man ändå säga att pandemin har fört med sig en hel del nytt.

– Vi har fått ny tid för planering som vi inte haft förut. Sen har vi vågat gasa och tagit modiga beslut. Nu vill man bara att säsongen ska dra igång, säger Ella Wahlgren.

Fakta

Besöksnäringen har upplevt sin värsta kris sedan andra världskriget. Under pandemin har den svenska besöksnäringen tappat 25 procent av sina arbetstillfällen. De utländska gästnätterna minskade under första pandemisommaren, 2020, med 72 procent och den svenska turismexporten med 80 miljarder kronor.

Källa: Tillväxtanalys, myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!