Pandemin vänder upp och ner på föreningslivet

Pandemin är obeveklig. För första gången på över 300 år tvingas Skepparegillet ställa in högtidsdagen i mars.

Ingrid Rosenberg i Othem har själv åkt runt och lagt årsmöteshandlingar i brevlådan, hos de som saknar mejl. Hon ser fram emot att förhoppningsvis kunna hålla ett fysiskt årsmöte nästa år.

Ingrid Rosenberg i Othem har själv åkt runt och lagt årsmöteshandlingar i brevlådan, hos de som saknar mejl. Hon ser fram emot att förhoppningsvis kunna hålla ett fysiskt årsmöte nästa år.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2021-02-25 17:00

Anrika Skepparegillet bildades 1682 och har alltid haft sin högtidsdag den 1 mars. En dag som markerade att vintervilan var över och att seglingssäsongen stundade.

– Enda undantaget är om 1 mars är en söndag. Då ska skepparna gå i kyrkan, så då hålls högtidsdagen den 2 mars, berättar sekreteraren och kassören Bengt Klingvall.

I fjol hölls högtidsdagen traditionellt (den 2 mars) med ett inledande föredrag i församlingshemmet och efterföljande kalas i gillets lokal på S:ta Katarinagatan.

– Det var 150 som lyssnade till Lasse Ljung när han berättade om sin seglats jorden runt. Han hann inte berätta allt, så planen var att han skulle fortsätta i år, säger Bengt Klingvall.

Åhörarna får dock ge sig till tåls. För första gången blir det ingen högtidsdag med årsmöte i mars.

– Vi flyttar den till efter sommaren och hoppas att vi kan ha en traditionell högtidsdag då, säger Bengt Klingvall.

Under februari och mars är säsongen med årsmöten i full gång. I år är ingenting som förut. En del skjuter upp, andra håller digitala möten och några träffas ute och grillar.

Bygdegårdarnas riksförbund höll i början av året utbildning i hur om årsmöten på distans. Det finns några alternativ: digitalt via datorn, telefon eller skriftligt möte.

I Othem valde Byggnadsföreningen Kamraterna att hålla skriftligt årsmöte för sina drygt 70 andelsägare.

– Vi är inte så haja på tekniken. Mail har de flesta, och för de som inte har det åkte vi runt och lade årsmöteshandlingar i brevlådan, berättar ordföranden Ingrid Rosenberg.

Hur gick det?

– Mycket bra. Vi har hög svarsfrekvens. Nästan hälften av medlemmarna har svarat. Intresset hade varit lägre med ett digitalt möte. En del kan inte tekniken, andra har inte lust.

Trots ett ökat intresse ser Ingrid Rosenberg fram emot att hålla ett fysiskt möte nästa år.

– Man vill gärna träffa medlemmarna. Jag saknar pratet kring kaffebordet.

Det finns dock föreningar som väljer att träffas för att hålla årsmöte. I Fardhem brukar bygdegårdsföreningen och idrottsklubben ha årsmöte på varsitt håll, bygdegårdsföreningen i bygdegården med kaffe och bingo, medan Fardhem IK håller till i klubblokalen vid idrottsplatsen.

I år satsar man gemensamt och ses vid socknens sojde. Årsmötena hålls var för sig och därefter grillar man korv tillsammans.

– Vid sojdet kan vi stå en bit ifrån varandra, och blir det bara några plusgrader ska det gå bra, säger Gunnar Kotz som är ordförande i Fardhem IK och tillägger:

– Digitala möten är så tråkiga och skulle inte samla så många medlemmar. En del är ganska gamla och inte så bra med tekniken. Jag tror det kommer fler om vi är ute och grillar.

Granne med Fardhem ligger Levide, där idrottsklubben nyligen höll ett digitalt årsmöte.

– Styrelsen satt i bygdegården och tolv medlemmar var med digitalt, berättar omvalde ordföranden Linda Todd som tillägger:

– Det brukar inte komma så många på årsmötena annars heller.

Sisu (idrottsrörelsens studieförbund) har haft utbildning i hur man håller ett digitalt årsmöte.

– Vi har haft våra styrelsemöten digitalt på Zoom sedan pandemin bröt ut. Det kommer vi kanske att fortsätta med, även när pandemin är över, säger Linda Todd.

Årsmötet hölls dock med programmet Teams, eftersom avgående sekreteraren Anna Melander är lärare och van att använda det programmet i skolan.

– Det gick utmärkt. Vi kunde se bilder och dokument och allt som behövdes för att hålla årsmötet, berättar Linda Todd.

Det viktiga årsmötet

Gotland har en mängd föreningar. En sak har de gemensamt, att hålla årsmöte för att fatta de viktigaste besluten. Årsmötet är föreningens högsta beslutande organ. Då avgörs vilka som får uppdrag i styrelsen, valberedningen och som revisorer.

Stadgarna reglerar hur årsmötet ska gå till, vilka ärenden som ska tas upp och när det ska hållas.

Styrelsen företräder medlemmarna mellan årsmötena, och genomför beslut som tagits av årsmötet. Om styrelsen gjort ett bra jobb beviljar årsmötet ansvarsfrihet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!