Pannan som sköter sig själv

Igår körde man igång den förs-ta helautomatriska pelletspannan på Gotland.

Gotland2005-09-28 06:00
Till skillnad mot många andra flis- och pelletspannor är skötseln minimal.
- Jag behöver bara tömma askan två gånger om året, säger Jörgen Eriksson som tillsammans med Irene Lawergren bor i det hus på Kampanjegatan där pannan installerats.
Själva pelletsförrådet finns på den plats där den gamla oljepannan stod. Sedan sugs pelletsen med hjälp av vakuum in i pannan.
Och pannan bestämmer själv när den behöver påfyllning.

Integrerad med solfångare
- Det intressanta med den här lösningen är att man integrerat pannan med solfångare, säger Alf Johansson från Gotlands energikonsult. Det innebär att pannan knappast alls behöver användas sommartid när solen är stark. Det är under höst och vinter som pannan kommer att gå som mest.
Nu var det inte enbart miljöskäl som fick paret Eriksson-Lawergren att välja den här lösningen.
- Oljepannan var gammal men den fungerade, säger Jörgen Eriksson. Men olja har ju blivit så förtvivlat dyr.

Sotar sig själv
En "normal" pelletspannan måste man se till ganska ofta. Den nu aktuella pannan behöver bara tömmas på aska två gånger om året. Normalt ska skorstenen sotas två gånger om året.

- Men används pannan bara halva året så behöver skorstenen besiktigas bara en gång om året, säger skorstenfejarmästare Åke Karlsson.
Själva pannan sotar sig själv.
Det var Göran Bylund från Energibyrån som fick äran att trycka igång pannan igår förmiddag.
- Nu har vi installerat flis- och pelletspannor hos miljöentusiasterna, säger han. De är beredda på att handhavandet blir lite mer än för en oljepannan. Med den här nya tekniken kommer fler pannrumsdörrar att öppnas för pelletspannor. Den här är till för människor som vill ha lika lite handhavande som med en oljepanna.

Miljövänligt
Pannan går lös på mer än 100 000 kronor.
- Men det är den mest miljövänliga eldning man kan tänka sig, säger Göran Bylund. Och dessutom är det långsiktigt en god affär. Den nya tekniken gör också att värdet på fastigheten stiger.
Göran Bylund klargjorde också att utsläppen från pannan inte utgör något som helst problem.
- Mer miljövänlig kan man inte vara, konstaterade han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om