Pannkakor vållar häftig strid på Solbergaskolan Elever och lärare rasar mot att klassikern är osockrad

Nu finns 300 namn på protestlistorna. Så många elever, och ett okänt antal lärare, kräver sockret tillbaka på Solbergaskolans pannkakor. Men i köket har skolmåltidspersonalen en helt annan syn på saken. Sockret ska inte fram igen!
Pannkakorna har blivit en stridsfråga på Solbergaskolan.

Gotland2003-02-05 04:00
På Solbergaskolan finns ett matråd. Dit vände sig eleverna när sockret för något år sedan togs bort från pannkakorna. Förut fanns både socker och sylt att välja till pannkakorna. När något socker trots påtryckningar inte kom på bordet ilsknade eleverna till. Tre av dem, Jenny Nygren, Hedvig Alvermark och Lee Gotvik fick idén av sin lärare att starta en protestlista.
­ Vår lärare ville också ha socker på pannkakorna men hon fick inte för personalen i köket, säger de.
<span class=MR>300 protester</span>
Det är nu en vecka sedan listorna började cirkulera. Och redan har 300 elever skrivit på, alla vill de ha socker på pannkakorna.
­ Det har varit jättelätt att få folk att skriva på. Och vi har fått många positiva reaktioner, säger Jenny Nygren.
Skolmaten tycker tjejerna annars är helt ok, särskilt den vegetariska. Men till pannkakorna SKA det vara socker. Det är en uppfattning som delas också av ett antal av skolans övriga personal. Eleverna har blivit påhejade av flera sötsugna lärare.
Men i skolans kök har matpersonalen ingen förståelse för elevernas sockerkamp.
­ Det är så tråkigt att de inte förstår sitt eget bästa. Hellre en frukt eller grönsak, sockret ska inte fram igen, säger Lisbet Olsson.
Ingrid Söderström är husmor på Solbergaskolan. Hon tycker att eleverna inte bör ha i sig så mycket socker.
­ Vi ska servera en bra och sund kost i skolan. Vad de sedan äter utanför skolan är upp till var och en.

<span class=MR>Tog både socker och sylt</span>
Av hälsoskäl togs sockret bort för knappt två år sedan. Ingrid berättar att förut tog en del elever både socker och sylt på pannkakan. Även lärarna hällde socker på pannkakorna.
­ Och lärarna ska ju ändå föregå med gott exempel, anser husmor Ingrid Söderström.
Hur det går med protestlistorna och den infekterade sockerfrågan är ovisst. Eleverna ska överlämna listorna till skolans rektor, P-O Sahlberg, med hopp om att han ska kunna få sockret tillbaka. Till GA säger P-O Sahlberg att det inte är han som bestämmer över skolmaten. Men att han självklart ska lämna listorna vidare till den centrala enheten på BUF som handlägger kostfrågorna.
Kanske det ändå är ett sundhetstecken att eleverna står upp för sina åsikter. En nog så viktig kunskap att ta med sig från skolans värld.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om