Par i olycksbil hotade brandmän
Både föraren och passageraren agerade mycket aggressivt efter en singelolycka i går. Totalt krävdes åtta brandmän och sex poliser för att få kontroll över situationen.- Det är inte vanligt men det händer, konstaterar brandchefen Dick Svennefelt om det aggressiva bemötandet.
Bemanning. Totalt arbetade sex poliser och åtta brandmän på olycksplatsen. "Föraren och passageraren var aggressiva mot alla uniformerade", konstaterade räddningstjänstens Dick Svennefelt (främst), en av de första på plats. Föraren greps och misstänks för drograttfylleri.
Foto: Tommy Söderlund
Händelsen blev dock betydligt mer resurskrävande än väntat. Innan allting var över hade åtta brandmän - fem från Visby och tre från Garda - och sex poliser, varav två extrainkallade civilpoliser - engagerats i arbetet på olycksplatsen.
Föraren av bilen, en 28-årig man, misstänks för drograttfylleri och för grov olovlig körning - eftersom han saknar körkort och tidigare gjort sig skyldig till olovlig körning - och hans passagerare, en 22-årig kvinna, misstänks för ringa narkotikabrott.
"Väldigt aggressiva"
- Båda personerna var väldigt aggressiva när vi kom hit, berättar brandchefen Dick Svennefelt, i går räddningsledare på olycksplatsen.
Olycksbilen hade, enligt räddningstjänsten, kört längs vägen genom Dalhem mot Hörsne, i riktning österut. Bilen hade sedan vänt och kört tillbaka mot Dalhem, där bilen gått av vägen och voltat.
Föraren och passageraren hade då börjat promenera västerut, åt Visbyhållet, men hade bara tagit sig ett par hundra meter från olycksplatsen då räddningstjänsten anlände till platsen. De hade fått larmet från en person som passerats av olycksbilen.
- De skrek åt oss att vi inte skulle röra dem, att de suttit i bilen men att vi inte skulle ta i dem. De var väldigt aggressiva, så vi fick mest se till att de höll sig av vägen medan vi inväntade polisen, säger Dick Svennefelt.
Påverkade
Polisens första patrull på två man kallade in både en och två bilar till för att lugna och ta hand om mannen och kvinnan, och totalt arbetade sex poliser - varav två civila - och åtta brandmän på platsen.
28-åringen och 22-åringen förhördes på plats och togs sedan med till polisstationen för provtagning, eftersom båda två visade tecken på någon form av narkotikapåverkan.
Dick Svennefelt vittnar om att det i vissa fall händer att räddningstjänsten blir aggressivt bemött på olycksplatser, men att det hör till ovanligheterna.
- Det är inte vanligt, men det händer. Jag har råkat ut för det några gånger tidigare, men jag har också jobbat i 26 år, säger han.
Inga allvarliga skador
Kvinnan hade lättare sårskador i ansiktet men ingen av dem hade ådragit sig några allvarliga skador i samband med olyckan.
Bilen, däremot, totalförstördes.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!