Parasit upptäckt på ön – första gången sedan 1800-talet

En parasit som inte påträffats sedan 1800-talet har nu upptäckts bland flera fårbesättningar på Gotland. Det meddelade Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, under onsdagen.

Genrebild. Flera besättningar har drabbats av parasiten som inte påträffats sedan 1800-talet.

Genrebild. Flera besättningar har drabbats av parasiten som inte påträffats sedan 1800-talet.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2025-01-22 09:37

Det handlar om larver av flugan fårstyng, en 12 millimeter lång, gråbrun och hårbeklädd fluga. Honflugorna sprutar in larverna i fårens näsborrar, och kan leda till inflammation och bakterieinfektion.

Larverna upptäcktes efter att en gotländsk tacka med centralnervösa symtom obducerades efter att ha avlivats. Vid uppföljande undersökningar av slaktade får har larver hittats i flera vuxna djur från olika besättningar.

undefined
Larv från fårstyng som upptäckts på Gotland.

– Ofta uppvisar djuren inga symtom men ibland ses nosflöde och nysningar. Fåren blir oroliga när de vuxna flugorna svärmar, vilken kan resultera i försämrat foderintag. Larvernas munhakar och borst på kroppen orsakar irritation och mekanisk skada i nässlemhinnan som ger inflammation och en potentiell sekundär bakterieinfektion, säger Eva Osterman Lind, parasitolog på SVA i ett pressmeddelande.

Enligt Eva Osterman Lind händer det att flugan av misstag sprutar larver även på människor:

– Det förekommer att flugan av misstag deponerar larver nära ögon och läppar hos människor men i dessa fall utvecklas inte larverna fullt ut, säger Eva Osterman Lind.

undefined
Genrebild. Flera besättningar har drabbats av parasiten som inte påträffats sedan 1800-talet.

Det finns inte heller några andra kända risker för andra djur än just får. Flugan förekommer normalt i stora delar av världen, men har inte rapporterats i Sverige sedan slutet av 1800-talet. Huruvida den finns på fastlandet eller inte är ännu okänt.

Annika Melin, veterinär på Gård & Djurhälsan på Gotland, säger att det inte finns anledning för fårägare att bli oroliga.

– Larven kan vara ett bifynd vid obduktionen och det är alltså inte säkert att fårstygnet hade med tackans sjukdom att göra. Det finns ingen anledning till någon stor oro för att det ska skapa massa sjukdom i nuläget. Det viktiga är att man följer rekommendationerna för karantän och att man avmaskar enligt de principer som finns. Har man djur med symtom så får man kontakta sin veterinär.

undefined
Annika Melin veterinär

Att parasiten upptäckts just nu, för första gången sedan 1800-talet, kan ha olika förklaringar.

– Det skulle kunna handla om klimatförändringar som gör att flugan trivs bättre här nu, eller att den har funnits här länge men i så liten utsträckning så att vi inte upptäckt den förrän nu, säger Annika Melin.

Fortsatta undersökningar av slaktade djur på Gotland kommer att fortsätta under 2025 i den mån det är möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!