Paret som tror på framtiden

Den nya ladugården vid Botvalde i Gothem står sedan ett par månader klar. Där finns nu 65 mjölkkor som producerar ekologisk mjölk.
Fredrik och Jessica Hermansson driver gården och i morgon bjuder de till invigning.

<7GT_Bildrubrik>lösdriftsstall</7GT_Bildrubrik>. Korna har flyttat in i den nybyggda supermoderna ladugården hos Fredrik och Jessica Hermansson, Botvalde i Gothem.foto: jessica hermansson

<7GT_Bildrubrik>lösdriftsstall</7GT_Bildrubrik>. Korna har flyttat in i den nybyggda supermoderna ladugården hos Fredrik och Jessica Hermansson, Botvalde i Gothem.foto: jessica hermansson

Foto:

Gotland2011-01-27 04:00

De köpte gården 1 januari 2001 och sedan dess har Fredrik, 37 år, och Jessica, 41 år, funderat på hur de ville driva gården


Genomtänkt
- Själva planeringen tog lång tid, säger Jessica. Vi var angelägna om att djuren skulle ha det bra och att vi själva skulle få en dräglig tillvaro. Vi har anlitat experter på olika områden och vi har noga tänkt igenom bygget innan vi började bygga.

De satsade på ett högteknologiskt lösdriftsstall och i höstas kunde korna flytta in. Det finns plats för 80 kor men nu finns 65 kor som mjölkas av robot.

- Det har varit en del inkörningsproblem men nu har de lärt sig, säger Jessica Hermansson. Nu är det en fröjd att vara i ladugården. Vi har tid att pyssla om djuren lite extra och man vill aldrig gå därifrån.


Korna får ligga mjukt
Djuren har "värsta schyssta" madrasser att ligga på, enligt Jessica, som sprudlar av glädje över den nybyggda ladugården.

I familjen finns också barnen, David, 9 år och Frida, 6 år.

- Vårt liv har ändrats helt och hållet. Nu har vi tid både för kor och barn, säger Jessica. Men framför allt vill jag berätta om vår framtidstro och inspirera andra att satsa i modernare teknik samtidigt som djuren har det fantastiskt bra. Vi ska skapa en stark svensk matmarknad.


Kravgodkänd
Familjen har sedan två år tillbaka drivit ekologiskt jordbruk. Hela gården är kravgodkänd.

- Mjölkpriset är ju inte så bra men det är hyfsat betalt och gården ger jobb till oss två på heltid, säger Jessica.

De vill visa och berätta om sitt bygge och dela med sig av sin framtidstro. Därför bjuder de till invigning på fredag med mingel och lokalproducerade hamburgare och så klart mjölk.

Mjölk på Gotland

2010 producerades 7,4 miljoner kilo ekologisk mjölk på Gotland. Av detta tillverkades smaksatt a-fil av 3,4 miljoner kilo och mellanmjölk av 600.000 kilo. Resten, 3 miljoner kilo, blev överskott och gick ihop med konventionell tillverkning och levererades alltså som sådan.

Ekologisk mjölk betalas med 1:50 kronor mer än den konventionella mjölken.

Källa: Göran Nährström, chef på Arla i Visby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om