Först kom pandemin, sedan bristen på personal. Förra sommaren blev kämpig och Kneippbyn fick sänka kraven på lägstaålder markant, på grund av svårigheterna att lösa bemanningen.
– Det gick inte, vi körde ryggrad på 15 år på jättemånga av våra anställda, säger HR-ansvariga Ella Wahlgren och berättar att 250 personer till slut hamnade på lönelistan, men att majoriteten var yngre och jobbade deltid eller bara delar av säsongen.
Efter sommaren utvärderades säsongen. Med rekordmånga unga kom man fram till att det hade varit ledarskapet som saknats, och beslutade att tänka om:
– För oss var det uppenbart. Det är ingen som är sugen på att jobba från midsommar, de flesta vill jobba hela säsongen, säger hon och berättar att en ny anställningsform togs fram.
Inför den här sommaren ser läget just nu helt annorlunda ut, och mycket bättre.
– Bland tjänsterna som legat ute på hemsidan har vi haft en kategori: "Longstay". Där pratar vi anställning från mitten av maj till slutet av augusti, säger Ella Wahlgren och berättar att pusslet för den här sommaren, med undantag av några få vakanser, redan är lagt.
Intresset att söka var stort, närmare 25 personer har anställts på de långa kontrakten över hela sommaren, och medelåldern på dem är betydligt högre än i fjol.
– I år erbjuder vi bara personalboenden inne på området för longstay, det blir ytterligare en anledning för att komma till oss, säger hon.
Förhoppningen är att den ökade kostnaden som de längre anställningarna, redan innan anläggningen öppnat fullt ut för med sig, ska löna sig – på lång sikt.
– Vi vill ha tillbaka säsongskänslan. Man bor ihop, äter frukost ihop, festar ihop och får inte bara lönen utan också kunskaper med sig, säger Ella Wahlgren och berättar att hon både hoppas och tror att de som nu anställs på det nya sättet ska komma tillbaka även nästa år.
Hållbarhet i anställningsformerna, menar hon, är något som hela öns näringsliv och besöksnäring behöver fundera på.
– Kommer du hit för att jobba sex veckor tjänar du inga pengar, och får inte med dig något i form av nya kunskaper. Min största mission är att unga ska tycka att det är roligt att jobba i besöksnäringen, även fram till de fyller 65 eller 69 år, säger hon.
För att skapa hållbarhet även för Gotland och öns arbetsmarknad har fokus varit att i största möjliga mån anställa lokalt.
– Vi har haft riktade aktiviteter, säger Ella Wahlgren och berättar om bland annat gymnasiemässor som lett till intervjuer och därefter till ett 30-tal anställningar.
I de ekonomiskt goda tider som varit, menar hon, har det funnits föräldrar som tyckt att deras ungdomar inte behövt jobba. Med hög inflation och kraftigt ökande kostnader i samhället är läget nu ett annat. Ella Wahlgren menar att den som inte uppmanar sina ungdomar att söka sommarjobb gör dem en björntjänst.
– Tänk vad man missar om man inte jobbar! Det handlar inte bara om pengarna utan också om den egna utvecklingen, säger hon.
Med bara en och halv månad kvar innan de som anställts på långa kontrakt kommer och ska skolas in har pulsen höjts.
– Det känns jättepirrigt! Jag får ilningar i magen och tänker, har vi gjort rätt? Men vi tror och hoppas att det här är början på ett nytt sätt att jobba. Man ska lära sig något och vilja komma tillbaka – på sikt skapar vi hållbarhet på Gotland, säger Ella Wahlgren.