Parkeringsregeln som gotlänningar oftast missar

De senaste åren har drygt 24 000 bilar bötfällts på Gotland. Vissa parkeringsförsyndelser är vanligare än andra, men det finns en som gotlänningarna har svårast med.

Hur bra är gotlänningarna på att parkera?

Foto: Clara Wasell

Gotland2024-12-09 11:10

Nyheten i korthet

  • Mellan 1 januari 2022 och 30 juni 2024 har över 24 000 parkeringsböter utfärdats på Gotland, med ett totalt bötesbelopp på 17,9 miljoner kronor.
  • Den vanligaste anledningen till böterna är att bilister parkerar utan synlig biljett, vilket har resulterat i över 8 600 böter och cirka 5,2 miljoner kronor i bötesbelopp.
  • Utländska fordon som parkerar felaktigt har större chans att undvika böter, eftersom Transportstyrelsens system inte kan skicka ut påminnelser till utlandet. Detta har lett till 708 obetalda parkeringsanmärkningar och 555 000 kronor som inte kunnat drivas in sedan 2022.

Mellan den 1 januari 2022 och 30 juni 2024 har det delats ut 24 329 parkeringsböter, med ett totalt bötesbelopp på 17,9 miljoner kronor. Under första halvåret av 2024 rör det sig om 3 891 parkeringsförsyndelser till ett värde på cirka 2,9 miljoner kronor. Det visar en undersökning av Newsworthy, som gått igenom parkeringsanmärkningar på Gotland i Transportstyrelsens databas.

undefined
”Man får skylla sig själv om man inte kollar skyltarna ordentligt”, säger Janne Trave.

Janne Trave bor på fastlandet men besöker ofta Gotland. Han tycker att det är lätt att parkera på ön, även fast han åkte på en parkeringsbot för ett tag sedan.

– Det var uppgivet, men det är inte mycket att bli förbannad för. Man får skylla sig själv om man inte kollar skyltarna ordentligt, säger Janne Trave.

Även Emma Marquart har behövt plocka upp en gul lapp från vindrutan.

undefined
”Jag råkade ställa mig på en handikapparkering. Det var inte så roligt, det är en ganska hög summa när man stått på en handikappsplats”, säger Emma Marquart.

– Det var mitt i vintern och så skulle jag hälsa på min mamma nere på lasarettet. Jag råkade ställa mig på en handikapparkering. Det var inte så roligt, det är en ganska hög summa när man stått på en handikappsplats, säger Emma Marquart.

undefined
”Man ska nog bara tänka sig för, för rätt som det är så kommer det en parkeringsvakt. Det kan bli dyrt”, säger Ann-Charlotte Larsson.

Ann-Charlotte Larsson har också blivit bötfälld vid lasarettet, men hon överklagade och fick rätt.

– Jag hade en släpkärra med mig och hade råkat hamna inne på en handikapparkering tydligen. Men det fanns inte markerat i vägen, så jag fotograferade alltihop och betalade snällt, men sen överklagade jag och fick tillbaka pengarna, säger Ann-Charlotte Larsson och fortsätter:

– Man ska nog bara tänka sig för, för rätt som det är så kommer det en parkeringsvakt. Det kan bli dyrt.

Den vanligaste anledningen till att gotlänningarna bötfälls är för att man parkerat utan synlig biljett eller motsvarande. Detta får man betala 600 kronor för, och sedan början av 2022 har drygt 8 600 blivit bötfällda för detta. Det motsvara ett värde på cirka 5,2 miljoner kronor.

undefined
Den gula lappen vill nog ingen se sitta fast bakom torkbladet på bilen.

Parkerar man dock ett utländskt registrerat fordon fel, har man goda möjligheter att komma undan att betala boten. Att det felparkerade fordonet är utländskt är den vanligaste anledningen på Gotland, och i hela Sverige, till att böterna inte kan drivas in. Detta då Transportstyrelsens system helt enkelt inte klarar av att skicka ut påminnelser till utlandet. På Gotland har det sedan 1 januari 2022 handlat om totalt 708 parkeringsanmärkningar och en summa på 555 000 kronor som inte kunnat drivas in. En som vet hur svårt det är för regionen att driva in pengarna, är Ulf Morelius, som bor utomlands och kör en utländskt registrerad bil på Gotland.

– Jag betalar aldrig för de kan inte hitta bilen, säger han.

undefined
Ulf Morelius kör en utländskt registrerad bil på Gotland. För dessa bilar är det svårt för Transportstyrelsen att driva in böterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!