Så här års brukar det vara äpplet som står i fokus. Mattidningar fylls av äppelrecept och odlarföreningar har äppeldagar. Men när Gotlands trädgårdssällskap skulle ordna en aktivitet till landsbygdens dag på Lövsta, valde de att i stället satsa på päron.
- Det är säkert 25 år sedan vi senast hade en pärondag, berättar trädgårdssällskapets sekreterare Karsten Farkas.
Att päronet kommer lite i skymundan, bakom äpplet, tror han beror på att det har sämre hållbarhet. Päronet ruttnar, när äpplet kan sparas.
Men med en fin inläggning kan päronet sparas långa tider och till pärondagen efterlyser man därför hemkokta ingefärspäron och andra recept på inkokta päron. Kocken Anders Österdahl provsmakar alla och utser vinnaren.
Den som har riktigt stora päron i sin trädgård kan ta med sig ett bidrag till tävlingen "Gotlands största päron".
Gotlands trädgårdssällskap har bjudit in två päronexperter från Sveriges pomologiska sällskap. Bengt Johan Geijer och Sven Plasgard sortbestämmer päron och behöver fem frukter från varje träd för att kunna slå fast vilken sort det handlar om.
Karsten Farkas hoppas att päronexperternas möte med de gotländska päronen ska leda till att man hittar en riktigt bra lokal sort som inte är känd sedan tidigare. Den skulle kunna bli en kandidat till ett framtida landskapspäron.
Landsbygdens dag pågår i flera lokaler på Lövsta. Päronfesten hittar du i växthuset.