Stor medlemsökning i SSU – "Hoppas alla partier växer"

På knappt ett år har SSU:s medlemsantal ökat från 18 till hela 162. ”Vi hoppas att även övriga partier ökar” säger ombudsman Fanny Andersson.

SSU, där Ida Nordahl och Fanny Andersson är aktiva, har ökat från 18 till 161 medlemmar på knappt ett år.

SSU, där Ida Nordahl och Fanny Andersson är aktiva, har ökat från 18 till 161 medlemmar på knappt ett år.

Foto: Magnus Ihreskog

Gotland2021-11-22 19:05

Socialdemokraternas ungdomsförbunds gotlandsavdelning har fått luft under vingarna. Nyligen fick det ett tillskott på 60 nya medlemmar i samband med ett besök i Wisbygymnasiet.

De lockade inte med karameller och fest, utan framförde istället sitt budskap.

– Det finns ett stort engagemang bland ungdomar, det gäller bara att fånga upp dem, vi har jobbat hårt med det, säger Fanny Andersson.

Hon gick med i SSU när hon var 15, hon upplevde orättvisor i skolan och ville kunna förändra. I dag är hon 22 och sedan årsskiftet anställd som lokal ombudsman.

Ida Nordahl är ordförande i SSU Gotland och gick med i partiet av samma anledning. Hon har kallats ”klassens skinn på näsan” för att hon gärna uttrycker sin mening.

– Men då stod jag ensam, nu har jag ett helt förbund i ryggen, säger hon.

Såväl Ida som Fanny är tydliga med att de så klart gärna ser att ungdomar ansluter sig till deras parti, men viktigare ändå att de i någon form engagerar sig politiskt.

– Det är så klart roligare och bättre om övriga partier också har starka ungdomsförbund, det ger bättre debatter, säger Ida Nordahl.

Så hur är det då med det? I en enkät till fullmäktigepartierna, utskickad av GT/helagotland.se, har ett fåtal svar inkommit.

MP och KD är båda igång med att starta ungdomsdistrikt, meddelar de.

Centerns CUF har i dag elva medlemmar mellan 6 och 26 samt fem mentorsmedlemmar över 26 år.

Hilda de Boer är ordförande:

– Jag upplever att unga hellre engagerar sig i sakfrågor, ofta på sina plattformar på sociala medier. Tyvärr verkar tröskeln till att identifiera sig med ett visst parti blivit högre.

Hon påpekar att en vanlig missuppfattning är att man måste hålla med om alla partiets åsikter och redan vara påläst när man går med i ett ungdomsförbund.

– Så är det inte. Istället är det en plattform för att driva sina sakfrågor, säger Hilda de Boer.

Precis samma åsikt har Fanny Andersson och Ida Nordahl. Den som är med kan alltid påverka.

Man försöker nu planera träffar så att så många som möjligt kan vara med. Det är mycket som konkurrerar om tiden, det vet de, de är själva i ungdomsåren. 

Förutom sina politiska visioner – ”bostadsbyggande är viktigt” – har de också andra idéer.

– Vi planerar att starta ett fotbollslag. Hoppas att övriga partier gör det också, då kan vi mötas i matcher och sedan hänga efteråt. Politik är inte bara konfrontation, det är även samvaro.

Hilda de Boer är ordförande i CUF Gotland.
Hilda de Boer är ordförande i CUF Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!