Pass upp för provisoriska passlösningar

Från och med den 1 oktober får polismyndigheten på Gotland inte utfärda provisoriska pass. Nya regler ska öka säkerheten. Den som i sista minuten inser att giltigt pass saknas, måste därmed resa till Stockholm före utlandstrippen - oavsett om flyget går direkt från Visby.

Gotland2005-09-15 06:00
Från och med det kommande månadsskiftet försämras marginalen kraftigt, för den som är sent ute med att skaffa pass.
Då träder nämligen ny teknik och nya bestämmelser i kraft, som innebär att tillfälliga pass bara får utfärdas på Arlanda, Göteborg, Karlskrona, Karlstad, Landvetter, Luleå, Malmö, Skavsta, Sturup, Umeå och Västerås.
"Permanenta pass" får dock även framgent utfärdas på polisstationen i Visby. Det blir även där - eller på annan polisstation i landet - passfotot måste tas, från och med den 1 oktober.
Totalantalet passexpeditioner minskas något, men enligt polisen står de som blir kvar, för mer än 80 procent av alla passansökningar.
Bildhanteringen bedöms nu bli säkrare, med färre mellanled. En ökad bildkvalité gör dessutom att ansiktets alla detaljer kan läsas av bättre, med en teknik som kallas biometri.
Dessutom höjs passpriset, från dagens 270 kronor till 400 kronor. Men då ingår fotot.
Samtidigt kortas passens livslängd, till fem år för såväl barn som vuxna. I dagsläget gäller tio år för vuxna, fem för barn.
Fotnot: Biometri innebär studier av levande organismer med hjälp av matematisk-statistisk bearbetning av mätvärden. (NE)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om