Hon ska bygga broar mellan bonden och krögaren

Gotland ligger i kulinarisk framkant, men förståelsen mellan lantbrukare, restaurangägare och grossister kan bli ännu bättre. Det menar Paula Cederberg Ahlsten, som leder Operation Matbyrån.

Paula Cederberg Ahlsten leder Operation Matbyrån, som ska fungera som en bro mellan mat- och livsmedelsföretagen på Gotland. "I dag bygger mycket på att man har ett starkt kontaktnät. Så ska det inte behöva vara."

Paula Cederberg Ahlsten leder Operation Matbyrån, som ska fungera som en bro mellan mat- och livsmedelsföretagen på Gotland. "I dag bygger mycket på att man har ett starkt kontaktnät. Så ska det inte behöva vara."

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-11-21 14:06

Operation Matbyrån drivs av Gotland Grönt Centrum, Tillväxt Gotland och LRF Gotland, och finansieras av länsstyrelsen. Målet är att under projekttiden, som löper ut 2022, gå från att vara en “operation” till att bli den faktiska Matbyrån. Personerna som håller i taktpinnen, eller sleven kanske man kan säga, är projektledarna Paula Cederberg Ahlsten och Susanne Welin Berger.

– Jag är mark- och växtagronom från början och värnar om landsbygden. Sedan har jag tidigare jobbat med kommunikation inom mat och livsmedel. Jag brinner för hållbar och lokal mat, jag vill att vi på Gotland ska bli bättre på att äta gotländskt. Vi är duktiga, men kan bli bättre, säger Paula Cederberg Ahlsten.

Målet är att Matbyrån ska bli en plattform för samtliga branscher som på något sätt arbetar med mat och livsmedel på Gotland.

– Det finns så många företag inom just mat och livsmedel, men de fungerar som stuprör, de är nischade. Matbyrån vill fungera som hängrännor som binder ihop stuprören.

Paula Cederberg Ahlsten ger LRF som exempel, som främst arbetar med primärprodukterna. Sedan finns Krögarföreningen och Kulinariska Gotland, som arbetar mot restaurangerna. Däremellan finns Goda Gotland, som mest är till för de mataktörer som förädlar de gotländska råvarorna. Sedan har vi grossisterna.

– Syftet är inte att konkurrera med någon av dem. Utan vi ska finnas som en bro i mellanrummen, så att vi skapar bättre förståelse och informationsflöde mellan företagen. Det i sin tur kan leda till nya samarbeten och en bättre effektivitet. På så sätt kan alla bli så bra de bara kan.

För att förstå hur behovet ser ut och vad som efterfrågas har Paula Cederberg Ahlsten intervjuat olika representanter från branschen.

Är det brist på förståelse mellan de olika parterna i dag, tycker du?

– Ja, det kan man nog säga. Det kan ske onödiga kommunikationsmissar när de olika aktörerna inte har koll på varandras årshjul, säger Paula Cederberg Ahlsten och ger som exempel:

– Om en krog sätter en meny i maj kanske de inte kan få de råvaror de vill till sommaren, för planeringen av vad som ska odlas gör bonden redan i januari. Där hamnar grossisten i kläm, som vill serva båda.

En grön våg har följt med pandemin, poängterar Paula Cederberg Ahlsten. Allt fler väljer att lämna storstäderna för att flytta ut på landsbygden. Sedan har konsumenterna blivit mer noggranna med vad de stoppar i sig.

– Vi har blivit mer intresserade av ursprung och kopplingen till jorden, vilket gjort att gårdsbutikerna har sålt som smör. Det måste vi ta vara på.

Men alla har inte möjlighet, eller tillräcklig kunskap för, att hitta ut till de lokala producenterna. Därför är ett annat mål med Matbyrån att sprida de gotländska råvarorna till förädlingsföretagen.

– I dag bygger mycket på att man har ett starkt kontaktnät. Så ska det inte behöva vara. Vi vill tillgängliggöra det lokala, så att det blir mer synligt i hela systemet.

Möjligheterna med Matbyrån är oändliga, menar Paula Cederberg Ahlsten.

– Gotland har det väldigt förspänt. Vi kan utvecklas ännu mer och bli mer innovativa och utöka förädlingen.

Och i de bästa av världar, propagerar Paula Cederberg Ahlsten, skulle synen på lantbrukaren som företagare stärkas rejält.

– De ska vara väldigt stolta!

Operation Matbyrån

Grönt Centrum, Tillväxt Gotland och LRF har gått samman i operation Matbyrån. Uppdraget, att stötta öns mat- och livsmedelsföretag, har de fått av länsstyrelsen och Region Gotland. Pengarna, 2,4 miljoner kronor, kommer från det nationella landsbygdsprogrammet.

Tillväxt Gotland har redan EU-projektet Sustainable Speis som ska stärka Gotland som matdestination, och Matbyrån är en förlängning av Sustainable Speis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!