Pawel har kulkoll inför SM i flipper

Hör du till dem som tycker att flipper är ett meningslöst spel?
Förvänta dig inte något medhåll från Pawel Petersén.
? Det är mycket taktik. Spelet går inte ut på att safta bollar hela tiden, understryker han.

Gotland2004-11-10 06:00
I helgen deltar den 24-årige visbybon i Flipper-SM i Stockholm. Drygt 200 entusiaster från hela Sverige samlas då för att göra upp om vem som är bäst i riket på att hålla koll på de blanka kulorna.
Men Pawel Petersén åker inte dit för att vinna.
? Nej. Halva grejen är att få träffa de andra storspelarna, säger han.

Tillverkare gick omkull
Spel som påminde om flipper roade människor redan i antikens Grekland och faraoernas Egypten. Det första moderna flippret med hinder och ringklockor kom 1931 och blev snart populärt i flera europeiska länder, däribland Sverige. Under 50-talet fanns spelet med som en del av den framväxande ungdomskulturen, och under 70-talets mitt tog vissa modeller steget in i dataåldern och försågs med microchip.
Lådan bakom spelbordet är vanligen fantasifullt dekorerad med färger och lampor. Motiven hämtas ofta från den samtida populärkulturen och kan knyta an till filmer, tv-serier och rockband.
Flipperspelen har på senare år till stor del konkurrerats ut av datorspelen, flera av tillverkarna gick omkull. Det är inte längre helt lätt för anhängare bosatta på mindre orter att hitta flipperspel utställda på kaféer och krogar.

Fattade inte poängen
Pawel Petersén känner bara till ett par ställen i Visby, även om fler brukar dyka upp till turistsäsongen. Själv började han sin bana som flipperspelare när han var tolv år. Pawel tillbringade mycket tid på en grillbar i Innerstaden, mest för arkadspelens skull. Men han studerade även hur de äldre barnen spelade flipper.
? I början fattade jag inte poängen, erkänner han.
Men snart blev han fast. Nu kan det hända att polarna får gå till bion utan honom bara för att han har ett bra spelresultat på gång. Pawel säger sig ha provat de flesta flipperspel som tillverkats sedan början av 1990-talet. Intresset för arkadspel finns kvar och spelhallarna är ett självklart mål under fastlands- och utrikesresor.

Twilight zone är favorit
Något eget äger han ännu inte. Favoriten heter Twillight zone och bygger på tv-serien med samma namn, men det är svårt att hitta ett som både är i gott skick och säljs till ett bra pris.
De flesta som säljs är begagnade. Den som vill kosta på sig ett fabriksnytt spel får nämligen räkna med att minska sitt bankkonto med omkring 40 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om