Payex varslar 15 i Visby
I går varslade Payex 15 av sina medarbetare. Enligt vd Krister Fingal är det ett direkt resultat av ett företagsfientligt agerande - eller snarare brist på agerande - från länsstyrelsen i allmänhet och landshövding Marianne Samuelsson i synnerhet.
Vd. I juni 2007 fick Payex nej från länsstyrelsen. Man fick inte ta bort de medeltida murarna på fastigheten Släggan, där man vill bygga en underjordisk print- och kuverteringsanläggning. Sedan dess man resonerat kring olika kompromisser, men för några veckor sedan strandade samtalen. "Nu har jag gett upp. Någon måste göra de här bedömningarna och länsstyrelsen har lagt sig längst ut på skalan och gör en företagsfientlig tolkning." säger Krister Fingal som i går varslade 15 medarbetare.Foto: Rolf Jönsson
Foto: Tillfälliga Fotografer
Det innebär att den delen av bolagets verksamhet läggs ner och 15 arbetstillfällen blir överflödiga. Nu ska man köpa tjänsten av Postens dotterbolag Strålfors i småländska Ljungby.
Tung dag
- Det är en tung dag i dag. Nu kan vi inte vänta längre, vi måste gå vidare för att kunna möta krav från marknaden, sade Krister Fingal i går eftermiddag efter att för första gången i bolagets historia ha varslat medarbetare om uppsägning på grund av arbetsbrist.
Efter att i tur och ordning byggt ut och sedan växt ur ett par print- och kuverteringsanläggningar, köpte Payex fastigheten Släggan 2005. Planen var att bygga en till hälften underjordisk anläggning på 280 kvadratmeter som, via en kulvert, skulle dockas ihop med den befintliga verksamheten.
Kommunens byggnadsnämnd gav bygglov, en arkeologisk förundersökning inleddes och ett par meter under marknivå hittade man delar av medeltida murar. Länsstyrelsen får ge tillstånd till att ta bort eller ändra fornlämningar, vilket Payex fått i flera tidigare fall. Den här gången blev det dock nej.
Beslutet kom i juni 2007, undertecknat den strategiska chefen Karin Fager och sakkunnige Majvor Östergren.
- Då ringde fru landshövding och frågade om det var något hon kunde göra. Jag menade att det kunde hon ha tänkt på innan beslutet var fattat. Sedan tycker länsstyrelsen något otroligt märkligt, att vi ska överklaga! Tror de inte på sina egna beslut? Är en sådan uppmaning konstruktiv? Är det smidigt? Är det magiskt? undrar Krister Fingal som nu gett upp försöken att hitta en kompromiss.
Och Payex tänker inte överklaga.
- Det har vi inte råd, tid eller lust med. Vi vill inte ses som "företaget som skövlar innerstaden". Vi accepterar beslutet och tar konsekvenserna av det.
Varför kan inte Payex bygga en print- och kuverteringsanläggning utanför murarna?
- Det skulle bli en alldeles för stor investering. Vi har byggt fast oss i innerstaden. Här är vi unika, här vill och behöver vi vara, med tanke på synergieffekter och flöden med övriga verksamheter i Visby. Att flytta utanför murarna är inte realistiskt. Då är Ljungby ett bättre alternativ. Det är vårt jobb att göra det Payex gör så bra som möjligt. Det är inte vårt jobb att skapa arbetstillfällen.
Vill ha debatt
Dock. När konsekvenserna nu får direkt inverkan på sysselsättningen, vill Krister Fingal ha en debatt om i allmänhet länsstyrelsens och i synnerhet landshövdingens del i företagsklimatet på ön.
- Jag anser att länsstyrelsen går emot de demokratiska beslut som vi - alla gotlänningar - har fattat. Vi har bestämt att vi ska vara 65 000 invånare på Gotland! Vi har bestämt att vi ska vara företagarvänliga! Och vi ska inte börja varje mening med ett "naj!". Det gör länsstyrelsen - och det gör landshövdingen.
Vad är lösningen?
- En konstruktiv dialog! Det gick ju på Lillemor Arvidssons tid. Med henne kunde vi resonera om Gotlands framtid, olika alternativ, och komma fram till en lösning som båda parter kunde leva med och som i flera fall inneburit att medeltida stenar under jord tagits bort. Nu har man knappt tid att sitta i ett möte med mig, vilket jag måste säga är väldigt ovanligt.
Ingrep inte
En landshövding har rätt att enskilda fall fatta enväldiga beslut utifrån ett bredare perspektiv än sakfrågan. Så var fallet när Marianne Samuelsson nyligen, mot sina juristers inrådan, med hänvisning till "Gotlands bästa" beviljade dispens från strandskyddet på Furillen. I fallet Payex fick tjänstemännens beslut gälla.
Krister Fingal är mycket kritisk:
- Jag tror inte det beror på illvilja, utan på oförmåga. Jag tror det är så enkelt att hon inte förstår vad vi sysslar med. Hon har inte varit här en enda gång och kan nog inte sätta sig in i vår verksamhet. Björn Ulvaeus är nog lättare att ta till sig. Abbalåtar kan man ju nynna med i.
Han konstaterar att han är väl medveten om att han riktar hårda ord mot landshövdingen - och att han står för det.
- Jag har sagt allt det här till henne. Jag har sagt att jag tycker att hon borde lämna sitt uppdrag. Det är inget skitsnack. Jag har pratat med många och det här är en allmän uppfattning i det gotländska näringslivet.
Startades som Faktab 1972 av Max Hansson, som fortfarande är ensam ägare.
Har sitt huvudsäte i Visby och mindre kontor i Stockholm, Göteborg, Oslo och Köpenhamn.
Säljer betallösningar för internet-, mobil- och fysisk handel samt fakturering, reskontrahantering och inkasso.