Lagman Per Sundberg kliver ut från sin nya arbetsplats Gotlands tingsrätt för lunch. Det har varit en hektisk tid sedan han tillträdde som chef den 1 juni, med två häktningar redan första veckan på jobbet.
Han får blomsterkransen som hör till GA:s traditionella midsommarintervju i håret, med lånade rosor ur en rabatt, men det vet lagmannen och popartisten ingenting om. Det hjälps inte, hans rim från den senaste hitlåten "Helt kriminell" på plattan "Moonboots på Hemse" går inte att värja sig ifrån: "Bara på pin kiv gick jag fram till runda stolpen och gjorde min manöver: jag tryckte fram den gröna gubben fast jag inte skulle gå över".
– Det är inte så mycket brottslighet utan mer civil olydnad, säger han om texten och berättar att han som lagens företrädare tvärtom alltid försöker föregå med gott exempel.
I jobbsammanhang är han Per och lagman, och känner sig redan hemma och väl mottagen på sin nya arbetsplats. Men som sångare i bandet Smaklösa och privat är han mest Pelle.
– På jobbet är det seriöst och man kan inte hålla på att lajja, säger han och berättar att det ändå har hänt att han och bandet har spelat på personalfester på jobbet.
För det mesta har Smaklösas konserter inneburit succé med storpublik, men det finns undantag.
– När vi spelade på Gotlandsdagarna på Nacka Forum fick vi erbjudande om att köra vårat medeltidsspel på en middag på kvällen. Det kom två betalande matgäster – och de fick sina pengar tillbaka.
Under Smaklösas minnesvärda turné för ett antal år sedan hemma hos gotlänningar som önskat dem, slog polisen plötsligt till efter bandmedlemmen Stefan Enes tilltag.
– Ene hade köpt en sån där "saftblandare" som han satt på taket på bilen. Då kom polisen, men de sa: "Äh, är det bara ni" och så åkte de, säger Pelle Sundberg.
Vi sätter oss i bil och kör utan saftblandare ett varv genom innerstan, där juristen och popartisten växte upp. Första stopp är "Sista hoppets bänk" på Södertorg, där Irene Förtvivlan satt i Smaklösas klassiska låttext.
– Här var öppet och man kunde köra runt-runt med PV och Amazoner, det var själva raggarvarvet. Då bodde vi i det gula huset därborta, säger han och berättar hur han minns torget från sin barndom.
För den otroliga summan av 60 000 kronor köpte hans föräldrar sedan ett hus på Tranhusgatan, strax ovanför Botan.
– Det var inte intressant att bo i innerstan då och alla ville bo utanför i mer praktiska hus, säger Pelle Sundberg och berättar att det var i första klass i lågstadiet, några år in på 60-talet, som han första gången träffade kompisarna som senare under gymnasietiden blev grunden till bandet.
Om tre år blir det 50 år sedan Smaklösa första gången försökte framföra någon form av musik.
– Vi får se om det blir något jippo, säger Pelle Sundberg och berättar att bandet för tio år sedan jubilerade med en spelning där nöjesplatsen Murgrönan låg.
Inför den här sommaren höll de precis på med bokningarna, när coronapandemin i våras satte stopp för alla spelningar. Men planer smids ändå.
– Vi har haft drive in-spelningar förut, då fick vi köpa licens av Post- och telestyrelsen för att alla skulle kunna få in musiken i sina bilar, säger Pelle Sundberg och berättar att det också finns utkast till nya Smaklösa-låtar.
För de flesta gotlänningar är han mest känd som sångare, men musiken har alltid varit en bisyssla och hobby. Sitt första jobb hade han på den tingsrätt han nu sluter cirkeln på som chef.
– Jag började som sommarnotarie 1979 på tingsrätten, var fiskal 1989 till 1990 och tingsnotarie 1982 till 1984, säger Pelle Sundberg.
1984 flyttade han till Stockholm och veckopendlade tillbaka till ön, där hustrun Lotta Bouvin Sundberg jobbade som journalist på Radio Gotland. Sedan 2006 har Pelle varit hovrättsråd i Svea hovrätt på Riddarholmen.
– Min fru säger att jag aldrig riktigt har rotat mig i Stockholm och att jag hellre vill vara här på Gotland – och hon har nog rätt, säger Pelle Sundberg.
I 32 år har familjen haft sommarhus i Gammelgarn och för ett år sedan köpte de lägenhet på Visborgsgatan. Då visste Pelle inte att han snart skulle få tjänsten som Mikael Mellqvists efterträdare som lagman. Planen med lägenheten var att på sikt bli gotlänningar ändå.
– Min fru klagar på att vi aldrig åker någonstans på semester, men det har vi faktiskt gjort några gånger. Bor man på Gotland behöver man inte semester och åka bort, säger han.
Som gotlänning på heltid får Pelle Sundberg finna sig i att se sin fru som nyhetsankare i tv oftare än i verkligheten. Hon bor kvar i lägenheten på Kungsholmen, men de tänker försöka att hälsa på varandra på helgerna.
– Ännu har vi inte sett hur det går, men jag tycker att det är rätt skönt att sitta på båten och läsa och få saker gjorda, säger han.
Som gotlänning nu inte bara i själ och hjärta hoppas Pelle få mer tid för sin grafitgrå Amazon 65:a, och sin flasksamling inrymd i barnens gamla lekstuga.
– Jag har ett litet museum med döda flugor och flaskor, säger han och berättar att han samlar på öl- och läsketiketter från gotländska bryggerier, och på turistsouvenirer i form av gamla tygvimplar.
För en som samlar på sällsynta etiketter finns motsvarigheten till frimärkssamlarnas åtråvärda shilling banco.
– Hemse bryggeri fanns bara under tre år och jag har en svagdricksflaska därifrån – men ingen etikett, säger han och berättar att övriga familjen konstaterar att lekstugan aldrig varit i bättre skick än nu som museum.
Till midsommar väntas sill och potatis på det Sundbergska långbordet. Men för Pelle finns inte några måsten till storhelgerna.
– Jag kan lika gärna äta pizza på julafton, säger han.
Däremot tar han gärna ton till en snapsvisa, om än med tveksamma reaktioner.
– Folk brukar klaga på att jag inte hittar rätt ton, och frun brukar himla med ögonen, erkänner han.
Midsommar har han firat på autobahn, när familjen faktiskt kommit iväg utomlands på sommarsemester. Och en midsommarnatt sov de under ett pingisbord på ett tak i Nice, fram till att ett gäng plötsligt började spela pingis mitt i natten. I år blir det midsommar i Gammelgarn, men traditioner som små grodorna hoppar Pelle Sundberg gärna över.
– Man blev tvingad till det som barn, och att hålla någon äcklig tjej i handen, skrattar han åt sina minnen och berättar att hans fru inför årets midsommar på skoj har försökt bearbeta tv-meteorologerna i Aktuellt-studion.
Tyvärr utan framgång, eftersom väderprognoserna inte har sett så lovande ut.