Pengabrist för ambulansflyget – lånar av regionerna

Kostnaden för Svenskt Ambulansflyg har nära fördubblats under årets första månader, jämfört med förra året. Det regionägda flygbolaget befinner sig i ekonomisk kris när regionerna inte köpt tillräckligt med flygtimmar.

Sedan februari i år är flygtrafiken igång från de tre baserna i Umeå, Arlanda och Landvetter.

Sedan februari i år är flygtrafiken igång från de tre baserna i Umeå, Arlanda och Landvetter.

Foto: Adam Ihse/TT

Gotland2022-05-18 06:05

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg, KSA, är regionernas gemensamma flygbolag, som ska sköta landets ambulanstransporter med flygplan. Regionerna har bekostat sex jetplan för nära 700 miljoner kronor och efter diverse förseningar är trafiken i gång från baserna i Umeå, Arlanda och Landvetter sedan slutet av februari i år.

Men KSA är nu i ekonomisk nöd, där 2021 slutade på ett minusresultat om 4,4 miljoner kronor. Risken finns nu att pengarna tar slut redan i slutet av maj i år, rapporterar Dagens Nyheter. Orsaken till den ekonomiska knipan är att regionerna inte har beställt flygningar i den utsträckning som förbundet har budgeterat för.

För att lösa ekonomin är planen att fakturera regionerna i förskott enligt de flygtimmar man har budgeterat för 2022, uppger KSA i ett pressmeddelande. Budgeten bygger på att förbundet ska sälja 6 000 flygtimmar till regionerna i år. Men KSA:s förbundetsdirektör Anders Sylvan säger till Nya Wermlands-Tidningen, NWT, att kalkylen är osäker. I själva verket kan det bli betydligt färre timmar.

– Vi är väldigt osäkra på det slutgiltiga nationella behovet eftersom vi inte har någon historia. Det går dessvärre inte att samla ihop statistik från hela Sverige, säger Anders Sylvan.

undefined
Anders Sylvan är förbundsordförande för Svenskt Ambulansflyg, KSA.

Under de fyra första månaderna i år har Region Gotland betalat 609 000 kronor till KSA, vilket är nära en fördubbling jämfört med de fyra första månaderna 2021.

– Vi är en av de regioner som inte har beställt tillräckligt med flygtimmar. Det beror på att vi fortfarande har avtal med andra leverantörer, som vi nyttjar innan vi helt går över till KSA. Sedan kan man fundera på om kommunalförbundet har räknat lite väl optimistiskt om hur mycket flygtid som kommer beställas i år, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.

På Gotland används ambulansflygplan som ett komplement till helikoptertransporter samt ambulans på vägar.

– Vi har mellan 100 och 150 flygtimmar per år med den här typen av ambulansflyg, men det är väldigt väderberoende. Vi använder flyg när helikoptern inte kan lyfta på grund av vädret eller om den är upptagen, säger Mats-Ola Rödén (L), och berättar att det framför allt är Norrlandsregionerna som har störst behov av ambulansflyg.

undefined
Mats-Ola Rödén (L)

Förra året betalade Region Gotland totalt 711 000 kronor till KSA. I år finns ingen budget specifikt för användningen av KSA, eftersom man i en övergångsperiod även köper in flygtimmar från andra leverantörer. Men den totala budgeten för ambulansflyg är i år på 4,4 miljoner kronor. Prognosen är dock att det landar på 6,5 miljoner kronor.

– Det är svårt att budgetera för hur många flygtimmar vi behöver på årsbasis. Som sagt använder vi helikoptern i första hand, men fördelarna med flyget är att det kan ta upp till tre patienter samtidigt plus att flygtiderna är något kortare, säger Mats-Ola Rödén.

undefined
GÖTEBORG 20211118 Under torsdagen visades ett av sex nya ambulansflygplan i den hangar som ska bli beredskapsbas för Svenskt Ambulansflyg på Landvetter Airport utanför Göteborg. Ambulansflygplanen är av modell PC-24 och har en inredning likt sjukhusets intensivvårdssal. Foto Adam Ihse / TT / Kod 9200

Att det inte blir billigare för regionen med förbundslösningen jämfört med att fortsätta köpa in tjänsten från privata aktörer är ingen överraskning, berättar Mats-Ola Rödén. Priset var inte heller den viktigaste faktorn när överenskommelsen gjordes.

– Det kommer att bli dyrare. När beslutet fattades var det framförallt för att den här lösningen ökar tillgängligheten och förbättrar kvaliteten för patienterna, och att vi blir oberoende av andra aktörer.

Det här är KSA

2016 bildade landets 21 regioner kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg, KSA, med målet att upphandla flygambulanstjänsten gemensamt.

Syftet är, enligt förbundsordningen, att effektivisera ambulansflyget för att öka patientnyttan och patientsäkerheten.

KSA har 40 anställda piloter, tre flygbaser, och regionerna har finansierat inköp av sex jetflygplan.

15 november 2021 började KSA ta över trafiken utifrån en flygbas i Umeå. Sedan i februari 2022 är trafiken i gång även från Arlanda och Landvetter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!