På måndagen överlämnade regeringen sitt budgetförslag för 2021 till riksdagen. Fortifikationsverket får i förslaget 10 miljoner år 2022 och 50 miljoner 2023, till en lokalförvarsbataljon på Gotland.
I dagsläget finns ingen sådan beställning från Försvarsmakten hos Fortifikationsverket, som tillhandahåller lokaler åt försvaret, men till år 2030 ska totalt fem lokalförsvarsbataljoner finnas i landet, varav en redan 2025. Utbildningen ska starta 2024.
Enligt Fortifikationsverket kan beställningen troligtvis ske först efter kommande försvarsbeslut.
– Vi är naturligtvis väldigt nyfikna, säger Hans Håkansson, stabschefen för Gotlands regemente, som tror att det dröjer innan den nya bataljonen är på plats.
Lokalförsvarsbataljonerna är en del av försvarets krigsorganisation.
– Det är ett krigsförband och inget som man kommer att se till vardags, säger Hans Håkansson.
Hur många som kommer att ingå i den nya bataljonen är heller inte klart.
– Jag skulle gissa att det ligger kring 800 personer men det finns ännu ingen organisation framtagen. Det är en infanteribataljon som kommer att bestå av värnpliktiga. Det kommer att innebära en utökad utbildningsvolym, så fler värnpliktiga på Gotland och en del av dem kommer att ingå i bataljonen, säger Hans Håkansson.
Med en betydligt större verksamhet på ön kommer lokalbehoven att öka.
– Vi kommer att behöva fler kaserner, matsal, garage, skyttebanor och så vidare. Det som är byggt på Tofta nu är ungefär hälften av det som fanns på gamla P 18, så Tofta kommer att vara en byggarbetsplats i tio år till, säger Hans Håkansson.
I dagsläget är totalt 334 personer anställda i någon form vid Gotlands regemente, därtill kommer värnpliktiga.
– Just nu har vi 40 värnpliktiga som genomgår grundutbildning och det kommer att växa till 160 till 2025, säger Hans Håkansson.
Med en ny bataljon kommer Gotlands regemente att behöva anställa.
– Ska vi igång med att utbilda fler behöver vi anställa fler officerare som kan utbilda dem, säger Hans Håkansson.
Han hoppas att en del av dem som utbildas här kan rekryteras till öns hemvärn. På Gotland skulle ett fulltaligt hemvärn bestå av 450 personer, hur många som saknas vill Hans Håkansson inte säga.
– Det kommenterar vi inte, säger han, men konstaterar att det finns ett rekryteringsbehov.
– Vi saknar folk och det beror på att det inte utbildats några värnpliktiga här på många år.