Pengar till fler feriejobb

130 nya platser vid högskolan på Gotland för perioden 2005-2007, pengar till fler feriejobb för gymnasieungdomar och en höjning av anslagen till Rikstrafiken med 100 miljoner kronor per år 2007 och 2008.
Det är några av satsningarna i regeringens vårproposition som berör Gotland och som framkom när socialdemokraternas gotländska riksdagsledamöter Lilian Virgin och Christer Engelhardt i går presenterade regeringens vårproposition.

Gotland2006-04-19 06:00
När det gäller utökning av anslaget till Rikstrafiken så det utökade anslaget till Gotlandstrafiken redan klart. Det nya är att tillskottet på 100 miljoner kronor per år kommande två år innehåller pengar för att Rikstrafiken dels ska klara analysverksamheten, dels att genom upphandling se till att en bra och stabil interregional kollektivtrafik ökar.
Flera ungdomssatsningar som också berör Gotland finns med i proppen. Förutom 130 nya platser vid högskolan och i pengar räknat får man 23 nya miljoner kronor och budgeten blir då 115 miljoner kronor.
Det föreslås också satsningar på feriejobb för gymnasieungdomar. Gotland kan få 600 000 kronor. Därtill kommer 500 000 kronor som kommunen satsar. Tillsammans skapar det cirka 150 sommarjobb.

Flytta från Gotland
Ungdomsarbetslösheten, som på Gotland ligger på närmare nio procent, kräver stora insatser. Men hur mycket som kommer till Gotland av de satsningar som föreslås, finns inget svar på. I proppen föreslås 1 000 nya plusjobb för ungdomar och därtill en lika stor satsning på kvalificerad yrkesutbildning samt satsning på lärlingsutbildning.
Vidare föreslås att, för att ge arbetslösa ungdomar en chans att komma in på den reguljära arbetsmarkanden, man efter sex månaders arbetslöshet ska kunna anställas av företag och organisation till halva lönekostnaden, dock högst 350 kronor per dag, under sex månader.
Samtidigt skärps kravet på att man efter 100 dagars arbetslöshet måste söka jobb på fastlandet, eller utomlands.
Om detta tycker Lilian Virgin och Christer Engelhardt:
- I grunden är det riktigt. Samtidigt måste vi göra allt för att få jobben hit. I likhet med resten av landet så är det viktigast att ha jobben här. Men det kan också vara nyttigt att jobba på fastlandet och sedan kanske flytta tillbaka till ön.
- Vi får heller inte glömma att det finns ett positivt tryck i det gotländska näringslivet. Trots att vi har blivit av med 2 500 jobb under senare år så skapas det också nya, säger Björn Jansson.
Sommarjobb för gymnasister satsas det också på enligt proppen. För Gotlands del handlar det inför stundande sommar om möjlighet att få 600 000 kronor från staten. Med kommunens egen satsning på en halvmiljon ger det cirka 150 sommarjobb för gymnasieungdomar.

Äldrevård och tandvård
Förutom ungdom så satsas det på de äldre. Omkring 3,4 miljoner kronor ska användas för att fortsätta kompetenshöjningen av personal inom den gotländska äldrevården. Allt för att ge en bättre vård. Cirka 200-300 anställda berörs av den satsningen. Pengarna är sökta men ännu inte beviljade. I praktiken lär man dock få dem enligt kommunalrådet Björn Jansson (s).
Annars är det satsningen på tandvården som är den stora kostnaden i vårpropositionen. 1,7-1,8 miljarder väntas det kosta att låta 200 kronor bli ett maxbelopp för ett tandläkarbesök var 18:e månad. därefter föreslås att från 2007 införa ett högkostnadsskydd också. Något som redan finns för dem som är 65 år och äldre.
Gotland kan också få ett extra bidrag på 2,5 miljoner kronor om man tar emot de 125 flyktingar som Integrationsverket har föreslagit att kommunen ska ta ansvar för. Beslut om detta ska tas vid social- och omsorgsnämndens sammanträde i dag.
Men enligt nämndordföranden, kommunalrådet Björn Jansson (s), är det knappast troligt att man säger ja till detta. Det saknas bostäder och det är heller inte så många flyktingar som vill flytta hit. Det finns redan 130 förturer till Gotlandshems lägenheter. Att klara ens 30-35 förturer till är omöjligt, säger man på Gotlandshem.
Under senare år har kommunen åtagit sig att ta emot 25 flyktingar per år. 10-15 har kommit hit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om