Fram till 2012 har regeringen anslagit omkring 1,3 miljarder till havsmiljöinsatser. Nu höjs anslagen och under de kommande fyra åren satsas drygt två miljarder kronor.
-Vi har en väldigt lång kust, längst av alla Östersjöländer, och självklart då ett stort ansvar både för havsmiljön i Östersjön och i Västerhavet, säger miljöminister Andreas Carlgren (C).
Det är ännu oklart exakt vilka åtgärder som ska genomföras men klart är att begreppet havsplanering införs, för att till exempel skynda på arbetet med marina reservat. Det är något som Anncatrin Hjernquist, ordförande i Naturskyddsföreningen på Gotland, ser som mycket positivt.
-Det är jätteviktigt att vi får fler marina reservat. Det skulle underlätta för sälarna i Östersjön. Vi har till exempel begärt att få ett runt Slite-Furilden. Man koncentrerar sig oftast på landreservat men det behövs naturreservat även i havet.
Anncatrin Hjernquist tycker att satsningen är bra, men betonar också vikten av eftertanke.
-Det är jättebra att man gör en sådan här satsning, eftersom Östersjön har mått dåligt en lång period. Men det är väldigt, väldigt viktigt att man inte förhastar sig när man bestämmer sig för något, utan att man har en vetenskaplig bakgrund till det man gör.
Ett lyckat exempel på Gotland som hon vill lyfta fram är vattenråden i öns avrinningsområden, där bland annat markägare och företrädare från LRF och Naturskyddsföreningen samarbetar för att göra havsmiljön så bra som möjligt.
-Det är ju till Östersjön vattnet så småningom rinner. Det skulle man kunna satsa mer resurser på, till exempel vad gäller utbildning.