"Pengarna avsedda för fartygsbyggen"

­Rederichefen la ner ett enormt arbete i Kina och hade en ovanligt stark position i företaget.
Det intygade fartygsinspektör Benkt Norén från Sjöfartsinspektionen som granskade att färjorna byggdes efter de regler som gäller i Sverige.

Gotland2004-08-20 04:00
Han förhördes igår av Gotlands tingsrätt där frågan om vem som har rätten till de 11 miljoner kronorna i kvarstad i samband med muträttengången ska avgöras.
Det var dödsboets vittnen som förhördes och advokat Jonas Reiner ville visa att pengarna som satts in på rederichefens konto i Schweiz var avsedda att användas till fartygsbyggen.
Benkt Norén ansåg att rederichefen hade hela ansvaret för projektet i Kina.
­Han hade hedersordförande i rederiet, Erik D Nilssons fulla förtroende men relationen till styrelseordföranden Jan-Eric Nilsson var ganska ansträngd, sa Benkt Norén som bara såg rederiledningen i Kina i samband med att fartygen skulle döpas.
<span class='mr'>Pengarna finns kvar</span>
Sjöfartsinspektionen fick lägga ner ovanligt mycket tid i Kina.
­Det gick åt 4000 arbetstimmar och 1000 restimmar, sa han.
Räkningen på 4,4 miljoner kronor skickades till Rederi AB Gotland.
Vem som betalade kostnader för alla brister som måste rättas till, visste han däremot inte.
Enligt dödsboet skulle rederirabatterna användas för extrakostnader i samband med fartygsbyggena. Pengarna som satts in på nummerkontot finns kvar, och de uttag som gjorts har inte kunnat härledas till denna verksamhet.
<span class='mr'>Mellan fyra ögon</span>
Frågan om det var rederirabatter som betalats ut, fick försäljningschefen på Wärtsilä i Finland redogöra för. Han är misstänkt för bestickning i målet, och en polisutredning har gjorts i Finland. Åklagaren har ännu inte tagit ställning till om åtal ska väckas.
­Min uppfattning var att det rörde sig om en rederirabatt, sa han som förklarar att det är brukligt att rederiet förhandlar till sig fördelar av leverantören.
Överenskommelsen om rederirabatten gjordes upp mellan fyra ögon, precis som vid uppgörelsen med Rolls Royce medarbetare. Försäljningschefen skrev ett mäklaravtal med rederichefen om rabatten.
­Vi kan inte betala ut pengar utan avtal.
<span class='mr'>Anmodan per fax</span>
Där utlovas pengarna i utbyte mot att Wärtsilä får leveransen, något som åklagaren Kjell Lilieholm ställde sig frågande till.
­Kontraktet går ju ut på att ni ska betala ut rederirabatter mot att ni får avtalet om leverenser, men det var ju klart långt innan ni skrev under, frågade han.
­Vi hängde inte upp oss på den detaljen, svarade försäljningschefen.
Utbetalningen gjordes efter en anmodan per fax.
­Ingen faktura krävs. Det är ett vanligt förfaringssätt, sa försäljningschefen som aldrig misstänkte att pengarna skulle gå till rederichefens privata konto.
Åklagaren undrade om företaget senare ifrågasatt att pengarna hamnade där.
­Om det var fel eller rätt konto kommenterar jag inte, säger försäljningschefen som inte visste ifall företaget gjort någon polisanmälan om bedrägeri i samband med upptäckten.
<span class='mr'>Euro Marines roll</span>
Istället för Rederi AB Gotland fanns Euro Marines namn på betalningsanmodan.
­Vi undrade, men ställde inga frågor om detta. Vi trodde bolaget var relaterat till rederiet, sa försäljningschefen som hade stöd av två bisittare under förhöret.
Dödsboet anser att det schweiziska nummerkontot tillhörde Euro Marine och hade en koppling till Rederi AB Gotland. Delägaren i Euro Marine förhördes igår och berättade att företaget inte varit särskilt aktivt.
­Jag hade begränsade möjligheter att bedriva verksamhet i Euro Marine eftersom jag hade ett eget konkurrerande företag, sa han som är direktör i ett tiotal företag i Singapore.
Den enda verksamheten som gett något, var kinabygget och då skötte rederichefen alla detaljer.
­Det var bara vid två tillfällen jag talade med representanter för varvet, men vill inte lämna ut namnen på kineserna, sa han.
<span class='mr'>Delade mut-åsikter</span>
Mikael von Mentzer, verksam i rederibranschen sedan 30 år och ordförande i styrelsen för rederiet Concordia Maritime hördes för att styrka att rederirabatter är vanliga. Han kallade dessa för trofasthetsrabatt och jämförde med kunder som belönas av Gevalia om de köpt många kaffepaket, även om dessa inhandlats från olika affärer.
­Konstigare än så är det inte, sa Mikael von Mentzer.
Med mutor var det annorlunda.
­Min erfarenhet är att mutor inte förekommer, sa han.
Lars Carlsson, vd i samma företag, har en helt annan syn.
­Vi har ett 20-tal inspektörer som deltar i våra upphandlingar och alla har utsatts för mutförsök, sa han i samband med hovrättsförhandlingarna i våras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om