Det var i samband med pandemin som ett hundratal gotländska företag fick anstånd med att betala in skatter och avgifter på grund av det pressade ekonomiska läget. Framför allt restaurang- och besöksnäringen men även byggföretag och tillverkningsindustrin nappade på erbjudandet. Syftet var att rädda företag och arbetstillfällen.
Möjligheten att söka dessa anstånd finns inte längre kvar och alla som inte löst skulderna måste nu betala in skatten.
Jonas Henning som äger Slite Strandby och Gotland Sports Academy, anser att skatteanstånden var nödvändiga.
– Vi blev helt avstängda när pandemin kom och omsättningen sjönk med 30 procent så anstånden var en bra åtgärd, säger han.
De förmånliga villkoren har gjort att många företag kunde drivas vidare.
– Vi ser det som ett bra investeringslån med knappt någon ränta. En del av effekten är många uppskjutna konkurser men personligt ansvar triggar folk att betala, säger Jonas Henning.
Kreditredovisningsföretaget Syna har gjort en lista på alla gotländska företag som haft anstånd med skatten på grund av pandemin och ännu inte betalt. Totalt är det nu 79 företag med en samlad skuld på 54 miljoner kronor. Tio av dessa bolag har tagits över av andra bolag i en så kallad fusion. Då följer både tillgångar och skulder med.
För hela landet handlar det om 18 000 företag med uppskjutna skatter på över 33 miljarder kronor.
– Många företag kommer få det tufft att betala tillbaka. Och de måste prioritera sin skatteskuld, varnar Syna sina kunder på bolagets hemsida.
Mellan 25 och 30 procent av alla företag som gått i konkurs har haft ett tillfälligt skatteanstånd.
Nu har ingen anstånd längre och alla företag som fortfarande har en ”pandemiskuld” måste komma överens med Skatteverket om en avbetalningsplan.
– Hälften av skulden ska vara betald inom ett och ett halvt år och det får ta maximalt tre år, säger Tomas Envall, handläggare på Skatteverket.
Företaget kan betala årsvis eller med kortare perioder och det går förstås också att betala av hela skulden direkt.
De företag som inte kommer in med en avbetalningsplan och börjar beta av skatteskulden debiteras ränta på beloppet.
– Det som händer sedan är att vi skickar ut ett betalningskrav och därefter lämnar vi ärendet till Kronofogden, berättar Tomas Envall.
Visar det sig att företaget är på obestånd kan det begäras i konkurs.
Skatteverket fick under fyra år in omkring 500 000 ansökningar om anstånd i samband med pandemin.