Pensionärerna pressade politikerna om äldrevården
I går var det pensionärernas dag. Det uppmärksammade PRO Gotland genom en heldag i Bläse kalkbruk, med musikunderhållning, resa med stentåget, dansuppvisning och en politikerdebatt om kommunens äldreomsorg.
Samtliga fullmäktigepartier inbjöds att delta, enligt Stig Malmros, ordförande i PRO Gotland. När anmälningstiden gick ut i april hade tre svarat och efter en påminnelse anmälde sig två till.
Kristdemokraterna och Folkpartiet hade inte möjlighet att närvara och Gottlandspartiet svarade inte.
Det innebar att panelen bestod av Björn Jansson, s, Barbro Ronsten, c, Per-Anders Croon, m, Ursula Brottman, mp och Bengt Wiberg, v.
Efter en inledande presentation av sig och sina arbetsområden så inleddes debatten, med fritt fram för frågor.
En av de viktigaste frågorna, menade Stig Malmros, var maten. Det omdiskuterade systemet med Samhalls övertagande av "distanstillagningen" av den mat som i dag delas ut av hemtjänsten till runt 400 pensionärer, närmare bestämt.
Social- och omsorgsnämnden hävdar att åtgärden ska spara 8,5 miljoner kronor och höja kvaliteten på maten. Det nya systemet ska införas på prov under ett år, från och med den 30 september i år.
I och med förändringen ska 40 sluta på lasarettet och 41 på bygden, så säger man upp 100 inom hemtjänsten. Då frågar man sig, har man räknat med kostnaderna för de friställda i vad som sägs vara en så stor besparing? undrade Malmros.
Han oroades också över den sociala biten, eftersom maten kommer att levereras en gång i veckan.
Många vill inte bara ha mat, utan kontakten vid en daglig leverans är också viktig.
Nästa år ska systemet utvärderas och då ska Pensionärsrådet ha tre representanter med, är det sagt.
Bostäder var en annan fråga för dagen.
Man pratar om två ålderdomshem på landsbygden som är "för dyra", men vill man ha en levande landsbygd måste det få kosta det vore bättre än det planerade ghettot på A7-området, sade Malmros.
Under debatten undrade Marianne Yttergren vem som skulle ta efter om personalen på Gråbo, som jobbar med trygghetslarmen, ska sägas upp?
Ska det läggas ut på våra stackars vårdbiträden som redan har så otroligt mycket att göra, och som dessutom har dålig lön?
Det resulterade i många applåder, men inga konkreta svar.
Ursula Brottman frågade Per-Anders Croon hur man ska ta sig ur den onda cirkel som neddragningar och försämringar skapar hur förbättrar man arbetsmiljön?
Tyvärr är det så att det är tufft att jobba inom äldreomsorgen, svarade Croon, men det ska vi försöka lösa. Bättre boenden är den viktigaste frågan. Däremot har det inte varit nedskärningar, utan ett utökat vårdbehov.
Kommunstyrelsens Björn Jansson fyllde på:
Personalen måste få ökat inflytande över sin arbetsmiljö och sina arbetstider, kompetensutveckling och möjligheter till gott ledarskap.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!