Turistsommaren
I första delen av vår summering av coronasommaren berättade verksamhetsledaren för Gotlands besöksnäring att hotellen på landsbygden generellt verkar ha klarat sig bättre än många i stan.
Den beskrivningen stämmer väl in på Pensionat Holmhällar som inte alls upplevt någon kris i sommar. Calle Hansén driver pensionatet tillsammans med frun Eva och dottern Olivia.
– Det har gått mycket bättre än vi trodde, men vi var aldrig särskilt oroliga. Vi visste att det skulle bli mycket folk ändå, säger han.
På restaurangsidan har det varit ungefär lika mycket som tidigare år på pensionatet, däremot har halvpensionen fått stryka på foten eftersom anläggningen inte kunnat ha frukost- och middagsbuffé som tidigare år.
– Det har inte gått att ha. Egentligen bygger hela stället på halvpension så den delen av boendet har vi tappat lite. Även vandrarhemsdelen har varit sämre eftersom folk inte gärna velat dela på toaletter och duschar. Men stugorna med självhushåll har gått jättebra precis som uteserveringen, säger Calle Hansén.
Han räknar med att de tappar ungefär tre miljoner kronor i omsättning, men är inte säker på att resultatet kommer att bli sämre i år jämfört med tidigare år. En positiv effekt är att många gotlänningar och Visbybor valt att komma och bo hos dem, något som annars är ovanligt.
– Vi har inte haft lika mycket personal som tidigare år så det kommer att bidra. Samtidigt har det inte varit jobbigare för oss som jobbar eftersom vi inte behövt fixa med frukost- och middagsbuffé, så vi har nog aldrig haft det så bra som i år.
På hotell S:t Clemens i Visby var det för bara några månader sedan full förtvivlan med ett tapp i intäkter på 95 procent. Hotellägarna Menette och Carl von Schulman är oerhört lättade att det till slut släppte något.
– Vi hade lagt en nollbudget fram till april 2021, men så fick vi i allafall de här veckorna som jämfört med i fjol inte är så långt ifrån varandra. Men för oss är krisen inte på något sätt över. Vi fick säga upp alla anställda och har ännu inte kunnat riva alla uppsägningspapper, säger Menette.
Ovissheten är det som varit tuffast för hotellägarna.
– Samtidigt är det verkligen positivt att alla tagit ansvar vad gäller smittspridningen på Gotland, och det finns en stor ömsesidig respekt.