Permitteringar kostar över 56 miljoner kronor

Samtalen till företagsjouren har minskat efter att turismen tagit fart. Många företag har det fortsatt tufft och hittills har drygt 1 700 anställda permitterats på Gotland.

Tillväxtverket tar emot ansökningar om korttidspermittering.

Tillväxtverket tar emot ansökningar om korttidspermittering.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Gotland2020-07-14 19:33

Region Gotlands företagsjour hade fullt upp i början av pandemin när många företagare behövde vägledning kring de stödåtgärder som kom. Under sommaren har det lugnat ner sig, berättar Thomas Bjuresten på företagsjouren.

– Nu snittar vi på två inkommande samtal per dag. Inledningsvis och när vi hade som mest låg vi runt 20 samtal om dagen, säger han.

Att frågorna har sinat tror Thomas Bjuresten har samband med att resandet har kommit igång igen.

– Det är långt ifrån en vanlig sommar men jag tror att man ändå har fullt upp med det dagliga arbetet.

Hittills har 1 746 anställda blivit permitterade på Gotland, enligt statistik från Tillväxtverket. Systemet med korttidspermitteringar med anledning av coronapandemin trädde i kraft 7 april i år. 435 ansökningar har skickats in på Gotland, varav 361 har blivit beviljade. Kostnaden för detta uppgår i nuläget till drygt 56 miljoner kronor. Men alla har inte kunnat ta del av stödet.

– Korttidsarbete hjälper inte enskilda firmor som inte har några anställda. För besöksnäringen har det därför varit tufft att få ta del av, säger Thomas Bjuresten.

Det går även fortsatt att söka stöd för korttidspermittering.

– När företagen nu gör avstämningar kan man begära stöd för månaderna september till november också. Även de som har tagit bort permitteringarna över sommaren kan återinföra det efter högsäsongen, säger Thomas Bjuresten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!