Personal flyr avdelningen – nya schemat får kritik

Nya scheman ska ge sjukvårdspersonalen lagenlig dygns- och veckovila. Men omläggningen är inte populär bland personalen, varav flera nu lämnar i protest. ”Det är så oerhört sorgligt att vi tappar kompetent personal, i slutändan går det ju ut över patienterna”, säger sjuksköterskan Felicia Tyrsen.

Undersköterskorna Florence Yatco och Ann-Sofie Holm och sjuksköterskan Ann-Sofi Johansson är kritiska till sina nya scheman som tar hänsyn till dygns- och veckovila.

Undersköterskorna Florence Yatco och Ann-Sofie Holm och sjuksköterskan Ann-Sofi Johansson är kritiska till sina nya scheman som tar hänsyn till dygns- och veckovila.

Foto: Henrik Lindstedt

Gotland2023-09-19 06:02

Hälsofrämjande, hållbart, tryggt och säkert. De fina orden duggar tätt när Region Gotland lägger om personalens scheman. Men bilden som sjuksköterskor och undersköterskor på onkologen på Visby lasarett målar upp står i bjärt kontrast mot regionens. Det nya schemat gör att de inte får ihop sina liv. Familjen, fritiden och i slutändan även patienterna blir lidande, menar de.

Nu har flera sagt upp sig i protest. En av dem är Ann-Sofi Johansson som arbetat som sjuksköterska på avdelningen i tre år. Hon kände sig till slut tvungen att välja: familjen eller jobbet.

– Det är inte kul när dottern står och gråter när jag ska åka iväg och jobba kväll. Och så måste jag säga att jag ska göra det i morgon också och kvällen efter det, säger hon. 

undefined
Undersköterskorna Florence Yatco och Ann-Sofie Holm och sjuksköterskan Ann-Sofi Johansson är kritiska till sina nya scheman som tar hänsyn till dygns- och veckovila.

Vi träffas hemma hos henne, tillsammans med Florence Yatco, Ann-Sofie Holm och med Felicia Tyrsen på länk. De är sjuksköterskor och undersköterskor och jobbar med cancerpatienter. Nu är de djupt oroade. Det som tidigare var en populär avdelning som man jobbade på tills man pensionerade sig blöder nu kompetens. 

– Nu går alla till vårdcentraler i stället. Ska man inte få den bästa vården när man ligger inne på lasarettet? frågar Felicia Tyrsen. 

Den här historien började på sätt och vis redan 2021 – i Bryssel. Då upptäckte EU-kommissionen att svenska kommuner och regioners kollektivavtal inte levde upp till reglerna om dygnsvila i EU:s arbetstidsdirektiv. Enligt direktivet har arbetstagarna rätt till minst 11 timmars vila under varje 24-timmarsperiod. Efter bakläxan från Bryssel har facken och arbetsgivarna ändrat avtalet, så från och med 1 oktober måste detta efterföljas. 

Rätten till vila låter ju bra, men har ändå kritiserats runt om i hela landet av allt från brandmän till undersköterskor. Hur kommer det sig? För Ann-Sofi, Florence, Felicia och Ann-Sofie handlar det om bristen på flexibilitet, särskilt med tanke på att de jobbar mycket kvällar och helger. 

Förut har de haft önskeschema, vilket har inneburit att de har kunnat önska ledigt vissa specifika dagar och i gengäld fått jobba någon annan dag. Nu har de fått höra att lagt schema ligger.

– Fritidsaktiviteter är ju ofta efter vanliga arbetstider på vardagar eller på helger. Nu måste man söka semester och se om man kan få det, för man kan inte bara byta med en kollega som man kunde göra förut. Fritiden är också viktig för att vi ska vara glada, positiva och orka med att ge mycket av oss själva, säger Felicia Tyrsen. 

undefined
lasarettet Visby lasarett

Anna-Clara Collén, sjukhuschef, och Cathrine Malmqvist, biträdande sjukhuschef, påpekar att det är lagen som sätter upp ramarna för de nya schemana.

– Vi får inte glömma att den här lagen är till för att ge personalen vila och en bra arbetsmiljö så att de ska orka hela yrkeslivet. Vi har också medarbetare som tycker att det här är bra, för att de inte behöver jobba till sent på kvällen och sen börja tidigt nästa morgon, säger Anna-Clara Collén.

– Men vi får ha respekt för att det här upplevs som tufft för många som är vana vid ett önskeschema. Varje månad kommer sjukhusledningen följa upp hur det går för de olika enheterna och stötta chefer och medarbetare i det här förändringsarbetet, säger Cathrine Malmqvist.

Nu finns det många vakanser på onkologen. Går det att upprätthålla patientsäkerheten?

– Klart att det optimala är fullbemannade avdelningar med erfaren personal. Men när man hamnar i sådana här lägen så måste vi bemanna våra platser för att säkra patientsäkerheten. Då får vi se på vikarielösningar och hyrpersonal, säger Anna-Clara Collén. 

undefined
När det nya schemat kom kände sjuksköterskan Ann-Sofi Johansson att hon var tvungen att välja: jobbet eller familjen. Nya regler om veckovila och dygnsvila.

Sjuksköterskorna och undersköterskorna vi pratat med tycker att det krävs bättre lön och bättre arbetsvillkor för att få fler att stanna. 

– Arbetsgivaren har alltid spelat på att det här jobbet är ett kall och "vi ställer upp för varandra och patienterna". Absolut gör vi det, det är självklart. Men de måste sluta spela på våra känslor och vår empati. Det räcker med det nu. Ge oss det vi behöver i stället, säger Ann-Sofi Johansson. 

Högre löner är en politisk fråga som inte ligger i deras händer, påpekar sjukhuscheferna, men de håller med om att en bra arbetsmiljö är nyckeln. 

– Det är många faktorer som spelar in för att skapa en bra arbetsmiljö för så många som möjligt. Bland annat behöver vi ett bra och tydligt chefsskap och en miljö där personalen känner sig delaktiga i förändringsarbeten, säger Anna-Clara Collén. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!