Lärarbrist hotar vid pensionsavgångar

Några få vakanser återstod att fylla uppgav grundskolechef Jörgen Norström med bara några dagar kvar till skolstarten. Men var tionde anställd lärare är obehörig. Och behovet av rekrytering de närmaste åren för att ersätta vid pensionsavgångar är enormt.

Drygt var tionde lärare anställd av Region Gotland är obehörig, men Jörgen Norström, grundskolechef, framhåller att många av dessa ändå har lång erfarenhet.

Drygt var tionde lärare anställd av Region Gotland är obehörig, men Jörgen Norström, grundskolechef, framhåller att många av dessa ändå har lång erfarenhet.

Foto: Lasse Linusson

Gotland2023-08-21 06:02

Måndag 21 augusti är det skarpt läge för elever i grundskolan på Gotland. 

– Ett nytt spännande läsår, något de allra flesta ser fram emot, säger Jörgen Norström, grundskolechef på Region Gotland.

Lärarna har en veckas försprång. Och in i det sista sliter ett fåtal skolledare med att fylla de sista vakanserna.

– Några få återstår. Det kommer att vara löst när skolorna börjar, säger Jörgen Norström.

Men det står klart att av ungefär 800 lärare är det mer än var tionde som saknar behörighet.

– Målet är förstås hundra procent, men många av de obehöriga lärarna är ändå erfarna, kommenterar Jörgen Norström.

Men de närmaste åren finns ett enormt rekryteringsbehov:

– Vi ser ännu inte de stora pensionsavgångarna, men de kommer. Fram till 2035 är bedömningen att Gotland behöver rekrytera cirka 800 lärare, vilket motsvarar 75 procent av lärarkåren 2020. Till stor del handlar det om pensionsavgångar.

Johanna Kempe Lindgren, HR-konsult på Region Gotlands utbildnings- och arbetslivsförvaltning, framhåller att problemet gäller hela landet. Enligt Skolverket kommer det 2035 att saknas ungefär 12 000 lärare och förskollärare.

– Vi samarbetar med Campus Gotlands lärarutbildningar och försöker fånga upp intresserade studenter tidigt. Vi arbetar med marknadsföring, bland annat med hjälp från skolorna. Internt är förstås arbetsmiljön och lönen väldigt viktiga för att klara rekryteringen, säger hon.

Icke behöriga lärare får inte fasta jobb, men kan anställas på tidsbegränsade kontrakt enligt skollagen. I vissa fall tillåts tvååriga anställningar.

Lärare i praktiska och estetiska ämnen; slöjd, musik och idrott är svårrekryterade, liksom ämneslärare på högstadiet. Framför allt på landsbygden, men i viss mån också i Visby.

– Och även på fritidshemmen saknas i stor utsträckning lärarutbildad personal, säger Jörgen Norström.

På skolledarfronten är dock läget stabilt, till höstterminen har endast en ny rektor rekryterats.

En satsning som Gotland sökt och fått statligt stöd för med start i höst handlar om språk och kunskapsutveckling, där fyra heldagsseminarier planeras fram till och med 2025.

Nytt för skolpersonal – och vårdnadshavare – är att IT-verktyget Schoolsoft ersatts med Unikum, där utbildning av lärare pågått den gångna veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!