Personalbrist i äldreomsorg och socialtjänst

Socialförvaltningen står inför stora rekryteringsutmaningar. För få utbildas inom vård och omsorg för att täcka personalbehovet vid stora pensionsavgångar, samtidigt som Gotlands befolkning över 65 år ökar stort.

Äldreomsorg. Gruppen äldre gotlänningar ökar stort de närmsta tio åren och behöver mer vård. Samtidigt är det personalbrist i omsorgen.

Äldreomsorg. Gruppen äldre gotlänningar ökar stort de närmsta tio åren och behöver mer vård. Samtidigt är det personalbrist i omsorgen.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Gotland2017-09-18 07:30

Runt 250 medarbetare i socialförvaltningen kommer att fylla 65 år innan 1 januari 2019. Förvaltningens kompetensförsörjningsplan för år 2014 - 2018 visar på svårigheter att rekrytera socionomer inom individ- och familjeomsorgen och sjuksköterskor i äldreomsorgen och hemsjukvården. Inom omvårdnaden saknar idag en dryg tredjedel av de fast anställda rätt utbildning för jobbet.

Det innebär att man inte kan tillsätta lediga tjänster med rätt kompetens och antingen står utan personal på vissa tjänster, eller får ha personal utan rätt kompetens eller erfarenhet för jobbet. Höga kostnader för hyrpersonal är ytterligare en konsekvens. Samtidigt går drygt hälften av de anställda i pension fram till 2032.

– Det vi ser att vi har mest behov av i framtiden är socionomer och sjuksköterskor inom hemsjukvård och äldreomsorg. Idag har vi vakanser för socialsekreterare och sjuksköterskor. Den bristen delar vi med hela landet, säger Roger Nilsson, HR-chef vid socialförvaltningen.

Fler socionomer kommer även att behövas då antalet äldre i samhället ökar. Åren 2011 - 2040 ökar gruppen som är 65 år eller äldre med 50 procent, nästan 900 000 personer, på Gotland. De över 80 år beräknas behöva mer omsorg än idag de närmsta tio åren.

Boendefrågan är viktig för rekryteringen, menar Roger Nilsson.

– När vi har praktikanter och visstidsanställda från fastlandet vill de inte köpa bostad här och då finns det för få hyresbostäder. Det är gränssättande även för att kunna ha utbyte med andra delar av Sverige för tidsbegränsade anställningar.

En metod förvaltningen använder är subventionerade bostäder.

– Vi går in och betalar personalens boendekostnad med upp till 300 kronor per dygn, under vissa perioder, säger Roger Nilsson.

Vad får personalbristen för konsekvenser?

– Vi märker framför allt på medarbetarna att det blir en påfrestande arbetsbelastning och arbetsmiljö. Medarbetarna ställer ibland upp och jobbar mer, men på längre sikt tar det hårt på personalen. Det ger också längre handläggningstider.

För att lösa personalbristen ser man över löneläget.

– Vi erbjuder goda anställningsvillkor och konkurrenskraftiga löner. Vi jobbar både inåt för kompetensutveckling och utåt för att attrahera nya medarbetare, vi kan inte vara passiva i detta, säger Roger Nilsson.

Personalbristen

Boendeassistenter är den största yrkesgruppen i socialförvaltningen, med cirka 1 000 anställda.

88 procent av de anställda är kvinnor och medelåldern är 49 år.

52,7 procent av de fast anställda är mellan 50 och 65 år.

Nära 250 anställda fyller 65 år innan 1 januari 2019. De flesta jobbar inom vård och omsorg som boende- och personliga assistenter.

Utbildade sjuksköterskor och socionomer är också bristyrken de närmsta åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om