Telefonerna går varma men beskeden är få från de gotländska arbetsgivarna om årets sommarjobb. En normal säsong har Ella Wahlgren, HR-ansvarig på Kneippbyn, 220 personer på lönelistan men nu ringer inte bara ungdomar utan även oroliga föräldrar.
– Jag säger att vi får avvakta. I det här läget är det enda hopp vi har att invänta vart världen tar vägen, säger hon och berättar att all fast personal permitterades i fredags.
Säsongsstarten har flyttats fram en månad, det gör att 15 till 20 säsongsjobbare från vinterorter som Sälen och Åre också redan är drabbade.
– Det gör ont i hjärtat på riktigt. Det kommer vara många ungdomar som inte har jobb i sommar, inte bara hos oss, säger Ella Wahlgren och menar att det inte bara får ekonomiska konsekvenser utan också innebär att ungdomar går miste om den personliga utveckling som ett sommarjobb kan ge dem.
Ella Wahlgren har två egna tonåringar hemma och menar att all peppning behövs för de unga just nu:
– Hela världen är på paus just nu men jag tror att ungdomarna har lättare att acceptera det mentalt. Det här är världens längsta försäsong – det kommer en sommar 2021 och det gäller att inte gräva ner sig även om det är tufft just nu.
Clarion Hotel Wisby har plats för 400 gäster. I dagsläget är ett 20-tal per natt vad som återstår av det som normalt brukar vara en mycket bra försommarsäsong.
– Vi har inte vågat sajna upp några sommarvikarier, nu kämpar vi för att ha jobb till våra fasta medarbetare. Vi kan inte planera mer än två till tre veckor framåt, säger hotelldirektör Viktoria Andersson.
Inom besöksnäringen tror hon att det kommer vara svårt att hitta sommarjobb – om det inte vänder.
– Det känns fruktansvärt. Många ungdomar har sitt första jobb på hotell, säger hon och berättar att hon som många andra hårt drabbade inom besöksnäringen väntar på Folkhälsomyndighetens nya reserekommendationer för vad som gäller efter den 15 juni.
Reserekommendationer har redan drabbat Tomas Stenhuse i Sanda, som brukar anställa ett 30-tal för att plocka jordgubbar och sparris. De kommer ofta från länder som Serbien och Polen.
– Det finns mycket öststatspropaganda och i polsk tv säger de öppet att Sverige har gett upp kampen och att folk dör som flugor på lasarettet. Det gör att många i Polen är livrädda och inte vågar komma hit, säger han.
Ungdomar och permitterade, även från orter på fastlandet, hör av sig med hopp om jobb i sommar.
– Jag säger som det är – vi får se. Det är många frågetecken och få svar, säger Tomas Stenhuse.
Så ser situationen ut även hos Destination Gotland där 350 personer, varav många ungdomar, skulle ha fått besked om jobb. I vinter har sommarpersonal säkerhetsutbildats, men nu hänger deras jobb löst.
– Tyvärr är det så, säger personalchefen Katarina Yng och berättar att Destination Gotland ändå kommer att ha visst behov, när den ordinarie personalen ska ha semester.
Men i dagsläget råder ovisshet om de flesta säsongsjobben.
– Vi säger att vi återkommer när vi vet mer. Det är en jättekonstig situation, säger Katarina Yng.
En av många unga som drabbats är Tilde Strandell som går på gymnasiet, och hade löfte om sommarjobb på Wisby Strand. I måndags varslades all personal och nu hänger hennes sommarjobb plötsligt löst.
– Det känns jättetråkigt. Det handlar om pengar självklart, men jag har sommarjobbat sedan jag var 13 år och jag kommer att bli rastlös, säger hon.