"Personalen riskerar hälsan"

Otydligt ledarskap, ständig underbemanning, stress och övertid.Nu skärper Vårdförbundet tonen mot hälso- och sjukvårdsförvaltningen.-Våra medlemmar riskerar sin hälsa, såväl fysiskt som psykiskt, säger ordförande Maria Ahlmark.

Foto: Ingvar Karmhed 30082

Gotland2008-01-23 04:00
Vårdförbundet på Gotland har nu tillsammans med skyddsombuden lämnat in en så kallad 6:6a, en begäran om åtgärder och handlingsplan enligt arbetsmiljölagens 6 kapitel § 6a till verksamhetscheferna på sjukvårdsrådgivningen och på operation/intensivvårdsavdelningen vid Gotlands lasarett.
-Får vi inga tillfredsställande svar tvingas vi vända oss till Arbetsmiljöverket, säger Maria Ahlmark.

Lång väntetid
Hon betonar att man föredrar att lösa problemen i samverkan. Och man har försökt, men ingenting händer.
-Läget är ytterst allvarligt och vi har utdömt andra vägar. Därför har vårdförbundets styrelse på Gotland beslutat att formalisera arbetsmiljökraven på det här viset, säger hon.
På sjukvårdsrådgivningen är bara drygt hälften av tjänsteutrymmet fyllt. Långtidssjukskrivningar och vakanta tjänster gör att de som arbetar får ett oproportionerligt stort ansvar och arbetsbelastning. Schemat måste ständigt ändras och de anställda tvingas ständigt till ensamarbete även under kvällar och helger då de ska vara två som tar hand om de åtta inkommande telefonlinjerna.
Det gör att väntetiden för dem som ringer blir lång, vilket skapar etisk stress. Många lider av stressymptom som sömnrubbningar, irritabilitet och lägre stresstolerans. Det saknar klara direktiv för hur arbetsuppgifter ska prioriteras vid underbemanning.
Britta Mann, skyddsombud och förtroendevald på sjukvårdsrådgivningen beskriver arbetsmiljön som horribel. Att verksamheten över huvud taget fungerar någorlunda beror på att de anställda sjuksköterskorna är oerhört flexibla och lojala.
-Vi har inte haft någon fortbildning, inga lönesamtal eller utvecklingssamtal under 2007.
Sköterskorna jobbar treskift. Ungefär hälften av tiden är patientsamtal, men de ska också bistå SOS på Gotland och i Norrköping som högsta medicinska kompetens. Dessutom har sjukvårdsrådgivningen ett externt uppdrag, att sköta frisk- och sjukanmälningar för Previas kunder.

Hög kompetens krävs
-De flesta pratar om att byta arbetsplats. Vi har en beredskapsläkare, men ingen att vända oss till för att få stöd i alla beslut som ska tas. Det personliga ansvaret är stort och det känns som man konstant ligger ute med sin legitimation, säger Britta Mann.
Det är en komplex arbetsplats som kräver hög kompetens, men trots underbemanning under längre tid har det enligt Britta Mann inte gjorts någon aktiv rekrytering för att fylla de vakanta tjänsterna.
I slutet av förra året beslutades att sjukvårdsrådgivningen skulle flyttas över till hälso- och sjukvårdsförvaltningen. På lucia fick de anställda reda på vem som blivit deras chef. Detta utan föregående diskussion med medarbetarna eller lokal facklig samverkan.
GT sökte i går verksamhetschefen Agneta Johansson, men hon är på semester till den 7 februari.
På operationsavdelningen finns också sedan flera år brister i den fysiska och psykiska arbetsmiljön, enligt Vårdförbundet. Otydligt ledarskap gör att personalen känner sig dåligt informerad och det skapar oro och dålig stämning.

Tillrättat under våren
-Det är bra att man kortat vårdköerna, men det får inte ske på bekostnad av personalens hälsa, säger Maria Ahlmark.
-Det här är mångåriga problem och vi arbetar med dessa, säger verksamhetschefen Sune Handell. Det mesta av det vårdförbundet kräver pågår och jag tror att problemen rättas till under våren. Det finns en åtgärdsplan. Men jag tycker det är bra att de lyfter fram det formellt så här. Då blir det lite mer tempo i vårt arbete.
Arbetsmiljölagens 6:e kapitel handlar om samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare.
I § 6a står det: Om ett skyddsombud anser att åtgärder behöver vidtas för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö ska skyddsombudet vända sig till arbetsgivaren och begära sådana åtgärder.
Arbetsgivaren ska utan dröjsmål lämna besked i frågan. Gör han inte det eller beaktas inte begäran inom skälig tid, skall Arbetsmiljöverket efter framställan av skyddsombudet pröva om föreläggande eller förbud ska meddelas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om