Personalen visar hur ungdomarna bor Före detta "Repet" har flyttat till nya lokaler innanför Österport
Ungdomsboendet (f d "Repet") har flyttat till nya lokaler vid Östra Tullgränd innanför Österport. På onsdagen hade personalen Öppet hus för att visa det nya boendet. Ungdomsboendet tillhör Individ och familjeomsorgen och är till för ungdomar i åldern16-20 år som inte kan bo hemma. De får träna på att bli självständiga i ett boende tillsammans med andra ungdomar och med personalens stöd.
Nu har man flyttat ungdomsboendet till Östertull alldeles innanför Österport. I det nya boendet finns det plats för sex ungdomar som har var sitt rum och ett stort kök och ett aktivitetsrum tillsammans. De bor som i en storfamilj och personalen finns alltid nära till hands.
Vi tror att den här boendeformen är positiv för vår verksamhet, säger Tryggve Karlsson som har arbetat vid ungdomsboendet sedan i februari. Tryggve var tidigare polis men har nu bytt yrke.
Ungdomarna får en bättre uppfattning om hur det ska fungera i ett vanligt hem om de bor så här och de blir också tvungna till att söka kontakt, säger Tryggve.
<span class=MR>Boende med stöd</span>
De ungdomar som bor här är 16-20 år. Några av dem har tidigare bott i familjehem men vill prova på det här istället. Några har bott i egen lägenhet men hade kanske svårt att säga nej när folk kom dit och festade varvid de blev av med lägenheten.
Ungdomarna ska bo i det här i en, två eller kanske i tre terminer innan de ska söka sig ut i samhället. De studerar eller har praktikplats på dagarna och de har stöd från personalen medan de bor här och i många fall även efter att de har flyttat härifrån. De har möjligheten att komma tillbaka om de behöver prata och på tisdagarna kan de komma hit och äta tillsammans.
Marika Gardell, som är verksamhetschef vid ungdomsboendet, påpekar att det är viktigt att ungdomsboendet inte blir en institution utan en tydlig väg ut i det vanliga samhället.
<span class=MR>Det fanns farhågor</span>
Marika Gardell har varit verksamhetschef sedan ungdomsboendet startade i augusti 1999. Hon berättar att från början, vid "Repet", fanns det de som hade farhågor om att ungdomarna skulle förstöra de fina lokalerna, att det skulle bli bråkigt så att personalen skulle få kalla på polis hela tiden.
Inga av dessa farhågor har besannats.
Det har visat sig att om man erbjuder ungdomarna att bo i fina fräscha lokaler så känner de att de är värda någonting och de är aktsamma, förklarar Marika.
Vid det här boendet får de lära sig att ta ansvar för sig själva och för sin situation. Av personalen får de veta att: "fixar du inte det här så blir det svårt för dig när du sedan ska försöka klara dig själv".
<span class=MR>Personal och förutsättningar</span>
Förutom Marika Gardell som är verksamhetschef så arbetar det fyra personer vid ungdomsboendet: Birgitta Karlsson, Tryggve Karlsson, Håkan Nyberg och Ingela Åkerlund. De arbetar kvällar kl 14-23 och ibland dagtid. De helger då ungdomarna bor här finns det personal nattetid.
För att ungdomar ska få bo här finns det vissa förutsättningar som att: både ungdomen och föräldrar är motiverade till boendet, ungdomen inte är inne i ett aktivt missbruk och/eller kriminalitet, att de går i skolan eller har annan ordnad sysselsättning dagtid, att de tillbringar varannan helg och delar av skoloven hemma hos föräldrar eller någon annan vuxen, att de deltar i vissa fasta aktiviteter som exempelvis matlag, husmöte, temakvällar och någon resa, att de accepterar boendets kontrakt och de regler som gäller.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!