Över hela landet går sjukvårdspersonal på knäna. Hälso- och sjukvårdsledningen på Gotland har sedan i måndags höjt beredskapsnivån och gått upp i stab med den regionala särskilda sjukvårdsledningen. I somras fick lasarettet kalla in personal från semestern och försattes i förstärkningsläge – vilket är den näst högsta beredskapsnivån. På kirurgen varnas det om "katastrofal nivå" gällande arbetsbelastning, stress, dåligt ledarskap och brist på erfaren personal.
Nu rapporterar även personal på IVA om att läget är mycket allvarligt med en tids dåligt ledarskap och fyra sjuksköterskor som sagt upp sig inom loppet av bara några månader.
– Det har varit kaos och snurrigt på IVA ett tag nu. Egentligen började det redan innan pandemin med oroligheter och svårigheter att få fatt i personal. Vi har gått på minus ett bra tag men nu har fyra supererfarna sjuksköterskor sagt upp sig. Vi har inte kapacitet att förlora fler sjuksköterskor, säger en i personalen som vill vara anonym.
Sedan två enhetschefer slutat i somras har läget varit extra rörigt enligt den anställde. Vikarier har inte satts in när folk varit lediga, personal har känt sig utnyttjade och beordrats in från ledighet vilket gjort stämningen orolig och läget ohållbart för flera – som alltså nu valt att säga upp sig.
Christian Kahlbom är sedan ett år tillbaka verksamhetschef för anestesi, intensivvård (IVA) och operation på Visby lasarett, och han bekräftar att det är svajigt på IVA. Under våren drog han igång ett genomlysningsarbete för att se hur de olika verksamheterna står sig, och insåg snabbt att något behövde göras på avdelningen:
– Arbetet gjordes bland annat utifrån tidigare medarbetarenkäter som helt enkelt inte var så bra, och som visade att det fanns stora brister både i organisationen och dåvarande ledarskapet. Därför förberedde jag inför ett helt nödvändigt förändrings- och kulturförflyttningsarbete rörande IVA, säger han.
Det arbetet innefattade bland annat nytt ledarskap, men även att bryta upp dysfunktionella strukturer som byggts upp under lång tid.
– Det handlar egentligen inte så mycket om de dåvarande cheferna utan mer om organisationen som helhet. Men vi behövde ändra ledningsorganisationen för att driva förändringsarbetet framåt. I sådan här verksamhet i synnerhet är det viktigt att det finns tydliga strukturer att förhålla sig till så att man inte hittar på egna. Då blir det osunt.
Inte minst tittar man på IVA:s schemamodell som enligt Christian Kahlbom inte riktigt fungerar, och som han tror är en stor bidragande faktor till den senaste tidens uppsägningar:
– Allt förändringsarbete är tufft, men jag tror att en del av uppsägningarna beror på frustration kring just schemat som varit av önskeschemamodell tidigare, och som personalen har fortsatt stark önskan om att behålla. Vilken modell vi ska ha framöver kommer att framgå av det fortsatta arbetet där personalen också är delaktig, säger han.
Men någon risk för att inte klara vårduppdraget finns inte, enligt verksamhetschefen:
– Vi kommer alltid att klara uppdraget för vi har inget annat val. Den biten är jag inte orolig för. Men sjukvården över hela landet har generellt svårt att rekrytera nya medarbetare och här har vi enligt min personliga åsikt ett arbete att ta i framför oss.