Svensk hemleverans delar ut morgontidningar, post och paket på Gotland. Idag annonserar de ut tio lediga jobb men har svårt att besätta tjänsterna. För att undvika situationer där det blir svårt att leverera till kunderna har de en vikariepool men där finns det inte heller någon personal nu.
– Vi har fem lediga fasta tjänster och lika många lediga tjänster på vikariepoolen, säger Amanda Rohnström som är arbetsledare och personalansvarig i företaget.
De arbeten som erbjuds utförs nattetid och det handlar om skift på cirka tre timmar under sex dagar i veckan. Lönen följer Transports avtal med tillägg för nattarbete.
– Den som får jobb utbildas och får gå med en distributör i en vecka, säger Amanda Rohnström.
För att hitta personal har företaget annonserat och lagt ut information på Facebook.
– Vi har gått ut bland våra kontakter och har uppmuntrat personalen att prata med bekanta, säger Amanda Rohnström och berättar att det nu är tre personer som hört av sig och ska intervjuas.
Bristen på arbetskraft har gjort att anställda har fått jobba mer.
– Personalen har gått dubbla skift eller delat på ett distrikt. De som jobbar dag har också gått ut på natten, men det är inte hållbart i längden, säger Ken Rohnström, vd för Svensk Hemleverans på Gotland.
På Svensk Hemleverans Gotland jobbar 60 personer och området är uppdelat i 44 distrikt.
Situationen med personalbrist är inte unik för Svensk Hemleverans på Gotland.
– Det är samma för företagen på fastlandet där man också konkurrerar om personalen.
Arbetsförmedlingens platsjournal har 840 lediga jobb på Gotland medan det är cirka 1 500 arbetssökande.
– Efterfrågan på arbetskraft är stor men bara för att det finns så här många arbetssökande, är inte alla tillgängliga, säger Tina Ersson.
Det betyder inte att alla lediga jobb kan besättas.
– När det smalnar av lite med krav på nattjobb och deltid, blir det lite svårare att hitta personal som har de rätta förutsättningarna.
På Gotland är det i första hand inom vården som det saknas personal.
– Det är på lite olika nivåer och yrkeskategorier, från undersköterskor till läkare. Det är gott om jobb men konkurrensen om vissa kompetenser är stor, säger hon.
Gotland har landets tredje lägsta arbetslöshet.
– Och ändå är det inte säsong när det gäller besöksnäringen, säger Tina Ersson.