Persson varnar för gasledningen
- Det finns all anledning att varna för den ledningssträckning som är föreslagen. Vi ska pröva gasledningen mycket noggrant, särskilt kompressortornet vid Gotland.Det sade statsminister Göran Persson vid det pågående Östersjömötet i Visby.
- Den största utmaningen för församlingen här i dag är pipelinen, menade exempelvis Polens Sverigeambassadör Michal Czyz.
Ja, den enorma, 120 mil långa gasledningen från S:t Petersburg till Greifswald som ska dras i Östersjön öster om och nära Gotland möter nu allt starkare kritik. Något som också avspeglades under torsdagens Östersjömöte.
Folkpartisten Carl B Hamilton delade exempelvis ut rapporten "Nej till rysk-tysk naturgasledning på Östersjöns botten" till de närvarande och frågade också regeringsrepresentanterna om de var för eller emot.
Till den tidigare kritiken som miljökonsekvenserna förde han in en militär aspekt. Carl B Hamilton menar att gasledningen kommer att innebära en stark övervakning vilket kommer att medföra en stark militär närvaro nära Gotland.
- Men det är inte för sent att ändra planerna och i stället förlägga ledningen på land.
Och Polens Sverigeambassadör Michal Czyz menade att majoriteten polacker är emot, man är rädda för konsekvenserna och manade de närvarande att diskutera gasledningen och dess följder.
Litauens president Valdas Adamkus efterlyste ett gemensamt ställningstagande från EU.
- Vi behöver större samarbete i energifrågor. Gasledningen behövs men den får inte förorsaka skadliga ingrepp i naturen, framhöll Finlands statsminister Matti Vanhanen.
Obesvarade frågor
Statsminister Göran Persson konstaterade att det ännu finns en rad obesvarade frågor runt gasledningen. Men att man nu skall få information från byggkonsortiet vid ett möte i S:t Petersburg 28 augusti.
- En så här stor ledning på botten av Östersjön kommer att röra om väldigt i bottensedimentet. Där finns det minor, gifter och annan tippat under årtionden. Därmed riskerar man att utlösa en stor miljöstörning utöver alla andra miljöproblem som Östersjön redan drabbats av.
- Varje ingrepp i Östersjön måste bygga på en noggrann miljöprövning, vi ska ta de miljömässiga konsekvenserna under djupt övervägande. Men ännu föreligger ingen ansökan från konsortiet. Vi gör vår prövning enligt de internationella reglerna. Men när det gäller kompressortornet (som beräknas bli 70 meter högt) har vi en starkare ställning i prövningen.
Någon kommentar till den säkerhetspolitiska aspekten vill han inte ge förrän ansökan inkommit. Någon gång under det närmaste året räknar statsministern med att en ansökan skall föreligga.
Göran Persson slog fast att gas från denna ledning inte skall utnyttjas i det svenska energisystemet. Tvärtom lanserade han ju en kraftig satsning på vindkraften med Visby som centrum.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!