Så har Gotland drabbats av kriget i Ukraina

Ett år har gått och efterverkningarna av det pågående kriget i Ukraina går långt utanför landsgränserna. Så här har Rysslands invasion av Ukraina påverkat Gotland.

Peter Lindvall menar att det främst är det mänskliga perspektivet som bör betonas när man pratar om hur kriget i Ukraina påverkat Gotland.

Peter Lindvall menar att det främst är det mänskliga perspektivet som bör betonas när man pratar om hur kriget i Ukraina påverkat Gotland.

Foto: Malin Stenström

Gotland2023-02-24 16:02

Avgående regiondirektör Peter Lindvall har nu under ett års tid tillsammans med sina medarbetare jobbat med direkta och indirekta konsekvenser av Rysslands invasion av Ukraina – här på Gotland.

– Ett år har gått så snabbt, och det är klart att Gotland påverkats. Främst handlar det om det mänskliga perspektivet. Dels har Gotland lång historik med exempelvis Gammalsvenskby i Ukraina, och det finns både släktskap och många vänskapsband där. Det andra, även det ur ett mänskligt perspektiv, är att vi fått hit många ukrainare som flytt kriget och som valt att komma till Gotland, antingen på grund av släkt- eller vänskapsband, eller på grund av att de hört att Gotland är en fin plats att vara på och att vi tar väl hand om dem som kommer hit, säger han.

Till det kommer så klart även praktiska frågor som måste tas om hand och som har påverkat regionens verksamheter.

– Vi har ju ett ansvar enligt bosättningslagen att ordna bostäder, vilket vi har gjort bland annat i Roma och i Klintehamn för de som inte har någon släkting eller vän att bo hos. Sedan har vi väldigt nära samarbete med flera frivilligorganisationer, framför allt Röda korset men även andra viktiga ideella organisationer, så det är klart att det har påverkat oss alla. Vi har varit tvungna att ta ansvar enligt de lagkrav vi har, men till det har det även varit många frivilliga insatser, fortsätter Peter Lindvall.

Vilka fler verksamheter inom Region Gotland märker av konsekvenserna av kriget?

– Rent konkret så kan vi se att effekterna av kriget och den höga inflationen lett till stora fördyringar inom många områden, bland annat livsmedelsområdet. Vi ser att vår måltidsförsörjning som ju tillagar 11 000 portioner om dagen har fått kraftiga fördyringar eftersom priserna på livsmedel ökat.

Han fortsätter:

– Sedan har ju drivmedel- och energisituationen såklart påverkat. Drivmedel till våra bilar har blivit mycket dyrare, och hela energisituationen har ju lett till att bland andra Destination Gotland med många andra aktörer höjt priserna. Det blir många indirekta effekter som drabbar alla gotlänningar mer eller mindre, oavsett om man är direkt påverkad av kriget. Så de indirekta konsekvenserna har blivit väldigt stora för alla gotlänningar, men kanske på olika sätt.

I höstas hade regionen ett rätt så omfattande arbete kopplat till energibristen och det EU-beslut som fattades att sänka energiförbrukningen med mellan fem och tio procent.

– Vi har jobbat på många olika sätt och försökt ställa om våra verksamheter till att anpassa oss efter det här ansträngda läget. Men rent krasst har vi inte budgetförutsättningarna för att klara alla kostnadsökningar som blivit effekten inom Region Gotland.

Har vi lärt oss något?

– Jag hoppas definitivt att vi lärt oss en hel del av det som hänt. Dels hur sårbara vi och samhället är, att ett grannland till Ukraina kan invadera och med krigshandlingar vilja ta över ett annat land i vår närhet gör att man blir både rädd och ödmjuk. Det kryper nära inpå oss på ett sätt som jag tror och hoppas gör oss mer medvetna inför att det här kan hända på fler ställen.

Med facit i hand – finns det något vi borde ha gjort annorlunda?

– Vi lärde oss jättemycket från förra flyktingkrisen 2015 – erfarenheter som jag tycker att vi kunnat använda nu. Men det vore lite förmätet att säga att vi gjorde allting rätt från början. Vi kunde säkert ha hanterat vissa frågor snabbare och varit snabbare till beslut.

Hur tror du att det här kommer att påverka Gotland framöver?

– Vissa direkta konsekvenser som till exempel höjda energipriser har redan slagit igenom som för Destination Gotland och andra aktörer. Hela Östersjöregionen och kryssningstrafiken ser vi också påverkats av att det är oroligt i vårt närområde, där vissa rederier väljer att inte kryssa i området alls. Men jag tror också att turismen kommer att påverkas framåt, sen i vilken utsträckning är svårt att sia om. 

Han fortsätter:

– Jag tror även fortsatt att det kommer få konsekvenser för prisnivåerna på livsmedel och kanske tillgången till livsmedel till och från Gotland. Risken finns också att Gotland som lantbruksregion påverkas där det redan i dag är låga marginaler. Många lantbrukare och primärproducenter upplever redan hård prispress. Så risken att några kan komma att läggas ner finns ju. Vårt kris- och beredskapsarbete kommer också att behöva intensifieras. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!