Peter och Joachim har ett guldrecept

Strategi och precision i tillagning och servering. Mat som både ser vacker ut och som smakar bra. Kunskap och glädje i kombination för en lyckad meny.
Det upplägget kan ge guldkant till Sveriges kocklandslag i militära klassen när VM 2002 för kocklandslag avgörs i Luxemburg nu i november.
Två gotländska kockar från P 18 ingår i det svenska landslaget. Det är Peter Svensson och Joachim Larsson som till vardags jobbar tillsammans vid militärrestaurangen Hwitstjärna.

Gotland2002-11-06 04:00
­ Vi tror på guld i årets VM. Vi har vilja och erfarenhet i laget som består av en bra mix med kockar i ålder från 21 till 55 år, säger Peter Svensson, officer och kock på P 18.
Tillsammans med Joachim Larsson, civilanställd kock på P 18 har han blivit uttagen att representera Sverige när VM för kocklandslag avgörs i Luxemburg nu i november.
Medlemmarna i det svenska kocklaget som tävlar i den militära klassen kommer från hela Sverige. Efter ansökan och uttagningstävlingar har 11 kockar från bland annat Östersund, Revingehed, Halmstad och Gotland meriterat sig för VM.
­ Alla 11, nio officerare och två civila, kommer att finnas på plats i Luxemburg, men bara sex av oss kommer att tävla aktivt där. De övriga är back up, förklarar Peter Svensson.
<span class=MR>Tävlar i två klasser</span>
I årets VM i militära klassen deltar kocklag från nio länder i Europa samt från USA. Tävlingen är uppdelad i två klasser, ett kallt kök och ett varmt kök. I det kalla köket ska bordet med tre-rätters meny klara att stå uppdukat och uppställt under en dag.
­ Uppvisningsbordet ska se naturligt ut, trots att det består av så mycket "fusk" som möjligt. Det ska alltså inte ätas, utan bara ses, som ögonfägnad, med förrätt, varmrätt och efterrätt. ­ Allt på uppvisningsbordet är hantverk, från mat till dekoration, förklarar Peter Svensson.

<span class=MR>Specialdesignat bord</span>
Det svenska kocklandslagets bord på 16 kvadratmeter är specialdesignat, med en militär kur i gult och blått, grusgångar där maten ställs upp med tematiska menyhållare gjorda i sockerlag och en riktig gräsmatta med dekorationer i marsipan. Det är 91:an figurer i marsipan, gjorda av en lagmedlem. Det varma köket, med samma meny, ska däremot ätas och därmed fägna gommen.
­ Vi har då en restaurang och har då fem och en halv timme på oss att laga maten samt kunna servera 70 portioner när restaurangen öppnar. och allt ska i princip lagas från grunden i köket som är en variant av kokvagn. Under ett par timmars öppethållande kommer "gästerna" och beställer och då gäller organisation. Serveringspersonalen är lokal, men vi kommer att ha trimning på plats, förklarar Peter Svensson.

<span class=MR>En vinnande meny?</span>
Den svenska militära lands- lagsmenyn består av laxrulle med saffranssås som förrätt, anka med sötpotatispuré, fikonvinägersås och glaserade fikon som huvudrätt och passionsfromage med blåbärsglass och vaniljflarn till dessert.
­ Vi tror det är en vinnande meny, säger Joachim Larsson och Peter Svensson som satsar på guld i såväl det kalla som i det varma köket. I det kalla är det teknik som är avgörande. I det varma smaker och färger.
När det gäller bedömningen litar de två gotländska militära kockarna på årets tävlingsjury med hög kompetens.
Många moment, med bland annat hygien, redskapshantering och arbetsteknik, men också smak och utseende är avgörande när juryn säger sitt.
­ Seger i båda klasserna skulle ge guldkant åt det svenska militära köket. Men i grunden är tävlingens syfte att rekrytera officerare till förplägnad. Vi hoppas förstås på att kunna rekrytera duktiga 21-åringar som väljer den militära vägen i köket, säger Peter Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!