Peters skämt blev affärsidé

Det började som en skämtsam tanke i höstas.Nu har skämtet blivit allvar.I sommar öppnar Peter Brennwald gårdsbutik och musteri hemma vid Hallvide i Dalhem.

Gotland2007-06-02 00:00
Han är en av dem som startat eget företag i år. Efter flera års funderande har han slagit till.

-Att det blev ett musteri var lite av en tillfällighet. De senaste åren har vi åkt till musteriet vid Mickelgårds i När med våra äpplen. I höstas fick vi veta att de tänkte sluta med musteriet och sälja maskinerna. Inte för att det gick dåligt, utan för att det inte passade in i den övriga verksamheten i företaget. Och efter att ha funderat över vintern slog jag till, berättar Peter.

Kul med musteri
Familjen, hustrun Anna och barnen Martin, 10 år, och Sofia, 14 år, tycker det ska bli kul med ett musteri på tomten.

Peter arbetar med systemförvaltning för en bank i Stockholm, men 75 procent av tiden arbetar han hemifrån.

Bisyssla
-I början kommer musteriet att vara en bisyssla. Eftersom jag arbetar mest hemma så går det bra att kombinera de olika verksamheterna. Sedan beror det på hur verksamheten kan utvecklas, om jag kanske kan gå ned på deltid.

Musteriet har en kort säsong, ett par månader på hösten. Då gäller det att utnyttja maskinerna ordentligt. Men Peter har massor av idéer till hur verksamheten kan utvecklas framöver. Och redan till midsommar öppnar han gårdsbutik. Där ska han i första hand sälja närproducerade grönsaker, odlade av svågern Frans Brozén.

Under fredagen anlände byggsatsen till det hus där musteri och gårdsbutik ska inrymmas. En byggnad på 16 kvadratmeter som han beställt ifrån Skellefteå.

Förra våren gick han en starta-eget-kurs hos Almi, för starta eget har han funderat på ett bra tag. Gårdsbutik har funnit i hans tankar, men han har inte velat konkurrera med butiken i Dalhem. Men nu är butiken nedlagd. Och när sedan möjligheten att starta musteri dök upp slog han till.

Ser inga risker
-Jag valde enskild firma. Det passar mig bäst i uppbyggnadsskedet. Visserligen innebär det en större ekonomisk risk för mig personligen, men jag satsar inte mer än jag kan förlora. Dessutom ser jag inga direkta risker. Jag vet ju vilken kundkrets de haft i När, och jag tror inte att det är någon nackdel att ligga närmare Visby. Huvuddelen av kunderna i När har nämligen kommit därifrån, säger Peter.

Livsmedelsbranschen är ingenting nytt för honom. Han och Anna har tidigare arbetat mycket med dinkelmjöl bland annat och haft en del kontakter med Livstek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om