Petflaskor utsöndrar giftig tungmetall

Vanliga pet-flaskor avsöndrar tungmetallen antimon visar en ny undersökning. Antimon finns även i flamskyddsmedel och målarfärg. I industrin utvinns och förädlas antimon ur malm och tidigare forskning visar att metallens damm orsakar cancer hos djur. - Inget tyder på att det är farligt att dricka vattnet i pet-flaskor, säger Agneta Falk-Filipsson som är forskare och toxiolog vid Kemikalieinspektionen.

Gotland2006-04-12 06:00
Ämnet antimon utvinns ur malm där det finns i mycket små halter och förädlas sedan inom industrin till att bli mjukgörare i plastblandningar i bland annat pet-flaskor och målarfärg. Antimon är även en av komponenterna i flamskyddsmedel.
Forskning som nyligen gjordes vid Universitetet i Heidelberg visar att pet-flaskor utsöndrade antimon i det vatten som fanns i flaskorna. Av de 60 undersökta flaskorna från Europa och Kanada innehöll vattnet i plastflaskorna 30 gånger mer av ämnet antimon än vad en glasflaska gjorde och halten av antimon nära fördubblades under lagring i tre månader. Värdena som uppmättes ligger långt under det som bedöms som en hälsorisk, men William Shotyk som ledde undersökningen varnar och påpekar att risken ska ses långsiktigt. Men Kemikalieinspektionen bedömer halterna som mycket låga och anser inte att det innebär risker att dricka mineralvattnet trots att det innehåller giftet antimon. I tidigare forskning har djur fått mat som innehöll halter av antimon men här har inga effekter kunnat uppvisas.
- Vi misstänker inte att det är farligt att dricka vattnet ur pet-flaskor, det finns inget som pekar på det i dag, säger Agneta Falk- Philipsson.
Kemikalieinspektionen i Sverige har uppdraget inom EU att undersöka tungmetallen och samarbetar med svenska industrin för att kartlägga riskerna kontakten med antimon innebär. Det damm som bildas när antimon utvinns i industrin har visat sig framkalla lungcancer på djur. Men det är fortfarande oklart om det är en risk också för människor.

Kontakten har ökat
Den dagliga kontakten med antimon har ökat sedan 1970-talet då bland annat användandet av flamskyddsmedel tog fart. Flamskyddsmedel är vanligt förekommande bland annat i textilier och kuddar.
Här har engelska forskningar visat att halterna i ett rum ligger under de värden som angivits som skadliga. Men de forskningsunderlag som finns för direktkontakten med flamskyddsmedel är däremot mindre. Kemikalieinspektionen har inte i uppdrag att utföra forskning utan jobbar med att sammanställa den information och forskning som redan finns.
- Vi skulle behöva mer information om hur människor exponeras och hur mycket av ämnet som kommer ut här, säger Agneta Falk-Philipsson.
Fortfarande är inte allt material sammanställt men Kemikalieinspektionen kommer under våren att fortsätta jobba med att utvärdera fakta om riskerna av kontakt med ämnet antimon. Här kommer även en bedömning att göras av riskerna att utsättas för tungmetallen under en lång tid.
- Antimon kan inte jämföras med exempelvis kvicksilver, men metaller har egenskapen att lagras i kroppen. Det är för tidigt att säga vilka risker antimon medför även i det här avseendet, säger Agneta Falk- Filipsson.
Resultaten Kemikalieinspektionen sammanställer kommer att presenteras för länderna i EU vid ett möte i Juli. Därefter kommer gemensamma riskvärden och riktlinjer att antas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om