Pigg 80-åring firad med utomhusfest

Hoj, hoj, hoj, hura aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Med ett trefaldigt leve och flaggan i topp firades jubileum i Langska huset vid Kopparsvik på lördagen. I centrum satt hedersgästen Greta Hedin, 97 år, och sedan starten för 80 år sedan medlem i Gotlands läns hemslöjdsförening.

Gotland2005-11-28 06:00
Det var i dag för 80 år sedan, den 28 november 1925, som hemslöjdsföreningen på Gotland bildades. Augusta Skårman var då en av tillskyndarna. Det var också hon som ville att Greta Hedin skulle börja väva för hemslöjden.
- När jag hade konfirmerats lärde jag mig väva under tre år på Desideriaskolan, minns greta hedin som därefter varit hemslöjdsföreningen på Gotland trogen under alla år. Till 80-årsjubileet skänkte hon en duk som hon vävde 1925.
Gunilla Ahlby Ågren, hemslöjdsföreningens vice ordförande, hälsade välkommen och bjöd in till otendag med ugnstrull, glödgad druvjucie, jubileumsbakelse och kaffe. Firandet startade utomhus med en vinterfest i trädgården till Langska huset
Med en kort historisk genomgång uppdaterade hon jubileumsgästerna i hemslöjdsföreningens arbete och inriktning genom årens lopp. Som en röd tråd sedan starten har inventeringarna löpt med olika tema.
- Nu kan vi ha nytta av dem som en kunskapsbank, som källa till inspiration och som historiska dokument. Numera är samlingarna tillgängliga i fina skåp inne i hemslöjdens hus, det Langska huset.
Langska Huset, ett ljuvligt renoverat byggnadsminne, är i dag verksamhetslokaler för Gotlands läns Hemslöjdsförening och hemslöjdskonsulenterna på Gotland. På 1700-talet byggde tygtryckaren Tobias Lang upp sin verksamhet där och det är också han som har gett namn åt huset.
- För oss äldre är hemslöjden nära förknippad med butiken, den som låg på S:t Hansgatan, men som upphörde 1990 och försäljningen övergick till Fornsalen. 1994 flyttade föreningen från Brännerigränd innanför murarna till Langska huset utanför. Äntligen, efter tio år, kan vi åter ha försäljning och det känns trevligt.
Nu har hemslöjdsföreningen cirka tusen medlemmar. Utställningar, kvälls- och dagkurser på vinterhalvåret och under somrarna veckolånga slöjdkurser i olika tekniker gör att hemslöjdens hus är fullt av folk året om. I centrum för verksamheten är Birgitta Nygren, konsulent i mjuk slöjd, och Frode Falkenhaug, konsulent i hårds slöjd. Till sin hjälp har de en mängs frivilliga krafter och entusiaster runt om på Gotland.
- Hemslöjdsföreningen är en vital 80-åring och lika vital är Greta Hedin, konstaterade Kjell Wikström, även han vital pensionär efter många år i hemslöjdens tjänst. När han kom till Gotland 1969 var han landets förste hemslöjdskonsulent i hård slöjd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om