"Pigge har inte det mandatet"

Färjetrafiken har vållat en strid mellan entreprenören Pigge Werkelin och centerpartisten Åke Kahlbom.- Pigge har inte mandat att tala för hur gotlänningarna vill ha sin trafik, säger Åke Kahlbom kritiskt.- Jag diskuterar hellre möjligheterna i stället för att ni smutskastar de ideer jag tror på, kontrar Pigge Werkelin.

Foto: Söderlund Tommy

Gotland2010-03-03 04:00
I en insändare som GT publicerade i måndags, riktar Åke Kahlbom skarp kritik mot Pigge Werkelin och det förslag till färjetrafik som han lade fram för ett par veckor sedan.

Syftar till procenten
- Pigges utspel syftar endast till att få ta del av statens stöd för Gotlandstrafiken och lägga det på flyget för att gynna sitt eget flygbolag, säger Åke Kahlbom bland annat i insändaren.
Det Åke Kahlbom syftar på är att Pigge Werkelin vill ta några procent av pengarna från Rikstrafiken och lägga dem på att slopa start- och landningsavgifterna på flygplatsen.

Personliga åsikter
- Jag kan inte se att detta skulle gynna andra än flygpassagerarna, skriver Pigge Werkelin själv i det svar på kritiken, som publiceras på insändarplats i dagens GT.
Åke Kahlbom skriver under sin insändare som centerpartist, men åsikterna är inte nödvändigtvis partiets, säger han.
- Det här är mina egna åsikter, jag är bara en politiker som tagit ställning i en fråga. Och jag har inte hört något negativt från partiet. Däremot har ju alla partier tagit ställning för att ha två hamnar på fastlandet och att behålla Visby som hamn på Gotland, säger han.

"Tror att Pigge är klok"
Det värsta i det nyaste förslagen kring färjetrafiken, menar Åke Kahlbom, är just att flytta delar av trafiken till Kappelshamn.
- Det är inte realistiskt! Kappelshamn skulle försvinna som ort, sett till hur stort ett hamnområdet måste vara, dundrar Åke Kahlbom.
- Jag tror egentligen att Pigge är klok nog för att förstå att det här förslaget inte är rimligt, men jag antar att han lägger fram förslaget för att väcka debatt. Och debatt väcker man, men han väcker också falska förhoppningar hos folk på norr med det här förslaget.

Miljösmart mål
Pigge Werkelin, å sin sida, debatterar gärna. Men helst öga mot öga, inte via media.
- Jag har bara en ambition att få fram ett miljösmart alternativ till de som ska förhandla för Gotlands framtid. Jag kommer gärna på ett av centerpartiets möten och diskuterar möjligheterna i stället för att ni offentligt smutskastar de idéer som jag och många fler tror på, skriver han i sin insändare.
GT har sökt Pigge Werkelin utan att nå honom.
Se även insändare på sidan 15.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om