Pigge till svars på dyraste verandan

- Det här måste vara Sveriges dyraste veranda.Den repliken fällde advokat Leif Broomé, ombud för Visby Camping AB, när det omdiskuterade restaurangbygget vid Norderstrand var uppe till förhandling i Gotlands tingsrätt i går.

RÄTTEGÅNG. Trädäcket vid restaurangen på stranden vid Norderstrand är åter föremål för en rättegång. Här berättar Pigge Werkelin  för rättens ledamöte vid den syn som hölls på plats i går förmiddag.

RÄTTEGÅNG. Trädäcket vid restaurangen på stranden vid Norderstrand är åter föremål för en rättegång. Här berättar Pigge Werkelin för rättens ledamöte vid den syn som hölls på plats i går förmiddag.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2010-05-20 04:00
Det handlar om den utdragna tvisten kring restaurangbygget 2008 på stranden vid Norderstrand, på andra sidan vägen från det stora hotellkomplexet.
Eller för att hårdra det så handlar om ett trädäck. Om en veranda som började byggas innan alla tillstånd var klara.
Ärendet har under de gångna två åren behandlats två gånger av miljödomstolen, då var det själva dispensfrågan som prövades.

Tredje gången
Tingsrättsförhandlingen i går handlade om Visby camping AB och dess vd gjort sig skyldig till oaktsamhet i samband med bygget eller ej.
- Detta är tredje domstolsförhandlingen för detta trädäck! Bara rättegångskostnaderna måste vida överstiga vad däcket har kostat. Det här är ett tydligt exempel på att man inte iakttagit proportionalitet, menar advokat Leif Broomé.
Visby camping AB representerades i går av Pigge Werkelin. På plats i de anklagades bänk fanns också dåvarande vd:n för bolaget, Jonas Törnell.
- Jag vet inte om man ska skratta eller gråta. Vi har genomfört ett byggprojekt på 330 miljoner kronor, men en liten informationsmiss kring en detalj i bygget leder till allt detta. Det var synd att vi byggde lite för mycket lite för tidigt, sa Pigge Werkelin i en paus till GT.

500 000 kronor
Det är riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål som väckt åtal mot bolaget och dess vd. Åklagaren, Leif H Johansson, hävdar att bolaget privatiserat ett strandskyddat område och yrkade på 500 000 kronor i böter för brott mot bland annat lagen om områdesskydd.
Restaurangen har uppförts på ett område där det tidigare låg en kiosk och en liten utomhusservering samt några tämligen förfallna toaletter. Rivningen av de gamla byggnaderna och uppförandet av restaurangdelen har det aldrig rått några tveksamheter kring. Men det man byggde nytt - trädäcket och baren - krävde dispens från strandskyddet.

Informationsmiss
Och det var det man "glömde". Eller i varje fall kom på för sent.
- Hela det här projektet var ett "mycket-bråttom-bygge". När vi insåg att restaurangen i hotellet inte skulle hinna bli klar till sommarsäsongen valde vi att skynda på restaurangbygget på stranden i stället, förklarar Jonas Törnell.
Han säger att han själv var medveten om att dispens krävdes och att man sökt det, men bygget startade innan dispensen beviljats på grund av en informationsmiss när bygget bytte platschef.
- Det var ett misstag på grund av en pressad situation, sa han inför rätten.
Men han förnekar att vare sig han eller bolaget i något led agerat försumligt eller oaktsamt.
Åklagaren slog även ned på att man inte låtit dispensen vinna laga kraft innan man sen återupptog byggandet. Något han hävdar är förbjudet.

"Vi fick klartecken"
- Vi tänkte inte ens tanken att någon skulle överklaga. Vi fick klartecken från länsstyrelsen och muntligt besked att det var okej att fortsätta bygga. Då satte vi igång igen. Jag tror alla i Sverige skulle gjort likadant, sa Pigge Werkelin.
Dom i målet meddelas om 14 dagar.
Proportionalitet är en juridisk princip enligt vilken ett brotts påföljd bör stå i proportion till brottets svårighetsgrad.
I internationell juridik är det ett viktigt beaktande vid fastställandet av den militära nödvändigheten av en attack mot ett militärt mål.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!