Piggvar får klartecken för export till alla EU-länder

Halterna av dioxin i Gotlands landskapsfisk piggvar har minskat så mycket, att Livsmedelsverket godkänt den för försäljning inom hela EU.
Även den lax som fångas utanför Gotland har vanligen godkända värden. Ändå lär försäljning utanför Sverige och Finland dröja, eftersom lax fångad vid de norrländska älvarna oftast har högre giftmängder än gränsvärdet. Både lax i norra och södra Östersjön räknas till samma population.

Gotland2004-04-01 04:00
Livsmedelsverket har tillsammans med Jordbruksverket, Naturhistoriska riksmuseet och universiteten i Umeå och Uppsala genomfört en stor studie av dioxinhalterna av fisk fångad i svenska vatten. Resultatet visar att halterna dioxin minskat på flera håll.
Nyligen kom den femte delrapporten, och Livsmedelsverket deklarerade samtidigt att man kommer att göra en översyn av de kostråd om fisk som verket tagit fram. I de nu gällande råden slår Livsmedelsverket fast att fet fisk är nyttig mat, men flickor och kvinnor i barnafödande ålder får rådet att vara försiktiga. För dem är rekommendationen att inte äta lax, öring, sill och strömming fångad i Östersjön mer än en gång i månaden. För övriga är rekommendationen att inte äta sådan fisk mer än en gång i veckan.
Översynen av kostråden startar nästa år och kommer inte att vara klar förrän under 2006.
­ Det är för tidigt att säga något om resultatet. Men all forskning som gjorts om dioxiner visar att effekterna är störst på avkomman, så det finns anledning att även framöver vara försiktig i rekommendationerna för kvinnor i barnafödande ålder, säger Per Ola Darnerud, toxikolog vid Livsmedelsverket.
<span class=MR>Piggvaren fick godkänt</span>
Som ett resultat av studien beslutade Livsmedelsverket den 25 februari i år att tillåta försäljning Östersjöfångad piggvar i andra EU-länder än Sverige och Finland. Halterna av dioxin i de prover av piggvar som ingick i studien låg långt under EU:s gränsvärde på 4 piktogram/gram färsvikt. Av de fyra proven nådde inget över 1,0 piktogram/gram. Samtidigt blev även vildfångad lax från Vänern och Vättern godkänd för försäljning inom EU.
Att Sverige och Finland får sälja fisk med högre dioxinhalter än EU tillåter beror på att länderna anses ha tillräckligt bra information om farorna med dioxin.
<span class=MR>Lax under gränsvärdet</span>
Den omfattande studien visar att halten dioxin skiftar beroende på var fångsten är gjord. Särskilt tydligt är det när det gäller lax. Medan en del av fångsterna utanför älvarna i Norrland och i Gävlebukten visar dioxinhalter över EU:s gränsvärde, så har de fångster som gjorts utanför Gotland ­ med några enstaka undantag ­ hela tiden legat under. Även de fångster av öring som gjorts utanför Gotland har dioxinhalter som klart ligger under EU:s gränsvärde.
Men ett beslut om att tillåta försäljning i EU av lax fångad i södra Östersjön verkar avlägset.
­ För det krävs att man kan visa att laxen i norr och den i södra Östersjön är skilda populationer. Och vi vet att laxen har ett rörligt bestånd, säger Per Ola Darnerud.
<span class=MR>Problem med strömming</span>
Medan halterna dioxin minskat i många fiskar, så är den fortsatt hög i strömming. Så gott som alla prov har haft värden som överskrider EU:s gränsvärde, med en topp på 14,2 piktogram/gram.
­ Resultatet stämmer med Naturhistoriska riksmuseets tidigare forskning. Halterna har minskat sedan 1970-talet, men de senaste tio åren har de inte gått ner alls, säger Per Ola Darnerud.
EU-kommissionen gör för närvarande översyn av gränsvärden för dioxiner och dioxinlika föreningar. De nya riktlinjerna kommer även att inkludera dioxinlika PCB-er i ett nytt gränsvärde och ska börja gälla vid årsskiftet.
En undersökning av dioxinlika PCB-er i fet östersjöfisk har även ingått i den studie som gjort.
­ Nivåerna liknar de för dioxinerna och är inte överraskande, säger toxikolog Emma Ankarberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om