Piloten som lär andra att strida i luften

Erfarne stridspiloten Niklas Isaksson är på Gotland för att leda en division elever från Luftstridsskolan som agerar fienden under den pågående stora luftförsvarsövningen.

Med sina 30 års erfarenhet som stridspilot har Niklas Isaksson mycket att lära sina elever på Luftsstridskolan.

Med sina 30 års erfarenhet som stridspilot har Niklas Isaksson mycket att lära sina elever på Luftsstridskolan.

Foto: Elisabet Andersson

Gotland2022-05-22 11:55

När GA möter upp Niklas Isaksson vid grinden vid flygplatsen kommer han gående iförd sin flygoverall med hjälmen under armen, precis som Tom Cruise i filmen ”Top gun”. Han erkänner också att filmen nog bidrog till att han ville bli pilot.

– Det var nog den lite flygarromantiska bilden av yrket, lite Top gun, säger han och ler. Han fortsätter:

– 30 år senare har jag inte en fullt så romantisk bild av yrket, det här är ett vanligt jobb även om det är krävande. Men det vill jag nog påstå att de flesta jobb är.

undefined
Niklas Isaksson framför en SK 60. Snart kommer denna modell av skolflygplan att bytas ut.

Tillsammans med sina andraårselever från Luftstridsskolan i Linköping är Niklas Isaksson på ön för att delta i luftförsvarsövningen LFÖ 22. Hans elever ska spela fienden som attackerar Sverige i ett förutbestämt scenario som trappas upp ju längre övningen pågår – från så kallat skymningsläge när det inte är fred men inte krig – till krig.

– Vi har två syften. Vi ska utbilda våra elever i att delta i större övningar, framför allt ska de träna på att planera. Och så ska vi vara den lede fi i någon form, vara ett bra mål till flygvapnet i vårt krigsförband, säger Niklas Isaksson.

Det han ser fram emot mest under den pågående övningen är att se sina elever växa.

– Det går ju inte att lära dem allt, det är upplevelsebaserad inlärning. Att åka upp och möta Jasplan och finska Hornetplan, det är väldigt stort för dem och jag ser fram emot att se dem komma ner med ett leende efteråt, och se hur mycket de har lärt sig, säger han.

Att agera fiende mot sitt eget lands försvar är inget speciellt, tycker Niklas Isaksson.

– Vi tänker inte så. Det är som vilket rutinjobb som helst.

undefined
Elever från Luftsstridsskolan agerar fienden under övningen LFÖ 22.

Under åren i Flygvapnet har Niklas Isaksson varit med på otaliga övningar. Han har också vid ett tiotal tillfällen själv mött ryska flygplan i luftrummet över internationellt vatten i Östersjön, även om det var många år sedan.

– Det var spännande men det var en helt fredlig situation. Jag gjorde det som är normalt, vi flyger intill dem, fotograferar och försöker komma in på deras radio och tala om att de är på fel ställe. Och nästan alltid så svänger de ifrån, säger Niklas Isaksson.

Vad tror du att de vill?

– Det är nog att visa att man kan, precis som vi vill visa att vi kan försvara Sveriges gränser och att de inte tar sig in över våra gränser utan att vi vet om det.

Niklas Isaksson menar att det har varit en markant ökning av ryska plan över Östersjön de senaste tio åren och ännu vanligare sedan kriget i Ukraina startade. Trots det är han aldrig rädd, vare sig för fientliga plan eller för att något ska hända med hans eget flygplan.

– Det är klart att det finns situationer när man är mer vaksam men rent logiskt vet jag att det är farligare att köra bil. Och jag vet vilken utbildningsnivå alla har som man möter i luften, både militärt och civilt, så jag vet att riskerna är mindre, säger Niklas Isaksson.

undefined
Elever vid Luftstridsskolan gör sig redo att starta på Visby flygplats.

Efter många år i luften är själva flygningen rutin för Niklas Isaksson och på ett uppdrag har man som pilot fullt fokus på uppgiften, och hinner inte se så mycket av landskapet under sig. Men ibland, när han har gjort det han ska, får han möjlighet att njuta.

– En dag som i dag när luften är helt klar, det är helt stilla och kanske några cumulusmoln som man kan ligga och flyga runt, gärna två flygplan som följer varandra. Det brukar vi säga är personalvård och det har jag njutit av i alla år.

undefined
Niklas Isaksson är divisionschef på Luftsstridskolan i Linköping. Han basar över andraårseleverna på skolan.
Så blir du stridspilot

Börja med att göra pilottestet.

Klarar du det kan du söka till den 78 månader långa utbildningen.

Utbildningen börjar med fyra terminer vid Försvarshögskolan och Militärhögskolan Karlberg.

Termin fem och sex är grundläggande flygutbildning.

Därefter fortsätter du som anställd och får bland annat grundläggande taktisk utbildning och inskolning på JAS 39 Gripen.

Efter placering på en flottilj blir det fortsatt utbildning och efter cirka två år är du färdig stridspilot.

Källa: Försvarsmakten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!