Pinsamt ­ det kan bli färre kvinnor i fullmäktige

Det lutar åt att männen förstärker sina positioner i kommunfullmäktige efter valet.
Partierna har inte lyft fram fler kvinnliga kandidater. Tvärtom har några partier låtit tjejerna åka ner på listorna. Nu måste väljarna kryssa fram fler kvinnor än män om man inte vill att antalet kvinnor i fullmäktige ska minska.
­ Pinsamt, tycker Åke Svensson.
Han är ordförande för de feministiska socialdemokrater som låtit män toppa listorna i alla kretsar.

Gotland2002-08-27 04:00
Redan i dagsläget är kvinnorna underrepresenterade i kommunfullmäktige på Gotland. Männen besätter 39 av de 71 platserna. I nästa kommunfullmäktige kan kvinnorepresentationen minska ytterligare.
Slutresultatet avgörs naturligtvis av hur många röster som respektive parti får i kommunvalet och vilka kandidater som får flest personröster, men kvinnorna måste ha medvind för att inte tappa mark i fullmäktige.
Om man utgår från att alla partier behåller det antal mandat om de har i fullmäktige i dag, och sedan ser hur många kvinnor som då finns på valbar plats på partiernas valsedlar - då är det inget parti som kommer att få in fler kvinnor i fullmäktige.
Socialdemokraterna och moderaterna tappar däremot varsin kvinnlig ledamot.
Roy Hansson som är ordförande för moderaterna på Gotland pekar på att det är kretsarnas sak att sköta nomineringen. Att från centralt håll komma med påbud om "varannan damernas" är inte aktuellt inom moderaterna:
­ Nej aldrig i livet! Det måste vara de bäst lämpade som väljs in i fullmäktige. Socialdemokraternas modell är stollig.
­ Och kretsarna sköter det här själva, förbundet blandar sig inte i. Därför ser det ut som det gör i den södra kretsen, säger Roy Hansson och syftar på att man på södra Gotland valde att låta män besätta de tre första namnen på listan.
Men Roy Hansson vill samtidigt påminna om att moderaterna har ett gott utgångsläge. I dagens fullmäktigeförsamling är det bara moderaterna och vänsterpartiet som har fler kvinnliga än manliga ledamöter.
Socialdemokraterna har en uttalad policy om en jämn könsfördelning på sina listor. I förra valet nådde de nästan ända fram: 11 av de 23 ledamöterna är kvinnor. Men om ordningen på listorna håller i sig och antalet mandat blir det samma som nu så kommer socialdemokraterna bara att få in tio kvinnor.
­ Pinsamt, tycker Åke Svensson, som är ordförande för socialdemokraterna på Gotland.
Är feminismen inte så förankrad bland gräsrötterna i partiet?
­ Nej, den är helt klart väl förankrad. På nomineringsmötena har jag inte hört någon tala om att vi bör frångå principen med "varannan damernas".
Men män i topp på alla listor är ju väldigt konventionellt...?
­ Ja, det är det. Det var olyckligt att det blev så, men kretsarna bestämmer listorna själva.
Åke Svensson kan dock konstatera att det är svårt att få in kvinnor i politiken. Och lyckas man, så väljer fler kvinnor än män att hoppa av efter en mandatperiod.
­ Kvinnorna har svårt att få ihop förtroendeuppdragen med familjen, arbetet och det övriga livet. Män anser ofta att de kommer att klara av uppdraget även om de har mycket annat. Förmodligen vet de att de har någon annan som kommer att täcka upp för dem där hemma. Så visst finns det mycket kvar att göra på jämställthetsområdet..., konstaterar Åke Svensson.
För att få en jämvikt mellan kvinnor och män i beslutande församlingar vill Åke Svensson att man på allvar ska se över politikerrollen.
­ Det måste finnas rimliga förutsättningar för olika sorters människor att klara uppdraget. För vi vill väl inte att alla våra folkvalda ska vara män i medelåldern med pansarhud och obegränsat självförtroende?
Åke Svenssons recept till en drägligare tillvaro för fritidspolitikerna är att man begränsar nämndernas ansvarsområden och att det blir fler politiker i nämnderna.
Ska väljarna kryssa för en kvinna om man vill få in fler kvinnor redan i samband med valet?
­ Definitivt! Med kryssen kan man ju påverka listorna i efterhand, säger Åke Svensson.
Kvinnolobbyn är en organisation som arbetar för att få in fler kvinnor i beslutande församlingar. I kampanjen "Kryssa för en kvinna" rekommenderar Kvinnolobbyn alla väljarna att använda personvalet för att öka jämställdheten i politiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om